Nemusíte být mykolog ani velezkušený houbař, abyste v domácích podmínkách vypěstovali vysoce ceněnou hlívu. Substrát plodící houby už za 2 týdny koupíte v zahradnictvích i na e-shopech a to navíc velice levně. Pak jen umístíte box do nepřetopené části domu, do sklepa anebo ven (pokud teploty neklesají pod 6 °C) a těšíte se z pravidelné sklizně čerstvých hub.
Hlíva podporuje imunitní systém a blahodárně působí například i na hladinu krevního cukru nebo funkci cévního systému. Pomáhá při chronické únavě a řadě dalších obtíží. Proč si ji tedy nedopřát ve velkém? Pita chleby bohatě obložené hlívou tak potěší nejen svou chutí, ale i zdravotními benefity.
Pita chleby s hlívou a tzatziki
Na 2 velké porce potřebujete:
- 400 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky najemno pokrájeného tymiánu
- ½ lžičky mletého rozmarýnu
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Tzatziky:
- 1 salátová okurka
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 lžička najemno nakrájeného oregana
- 1 lžička najemno nakrájeného kopru
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
K podávání:
- 4 pita chleby
- Sušená rajčata naložená v oleji (asi 10 ks)
- 4 hrsti natrhaného salátu (podle chuti)
- Čerstvé oregano
Postup
- Větší kusy hlívy překrojte napůl a upravte tak, aby nožičky nebyly příliš dlouhé. Houby vložte do pekáčku.
- V mističce promíchejte olivový olej, najemno pokrájený česnek, oregano, tymián, rozmarýn, římský kmín, větší špetku soli a pepř. Marinádu nalijte na houby a promíchejte. Houby rozprostřete po dně pekáče a dejte péct při 200 °C 45 minut, během pečení můžete zamíchat.
- Z okurky odkrojte 8 slabých plátků a odložte stranou. Zbytek okurky nastrouhejte nahrubo a přendejte do cedníku. Cedník položte na hlubší mísu a nechte okurku vykapat. Po cca 15 minutách vyždímejte ještě trochu přebytečné tekutiny.
- Ve vedlejší misce promíchejte řecký jogurt s bylinkami a prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Před servírování smíchejte s okurkou, přendejte do čisté mističky a lehce zakápněte olivovým olejem.
- Pita chleby překrojte napůl. Sušená rajčata nakrájejte na nudličky nebo jemné kostičky. Do každé poloviny placky vložte trochu natrhaného salátu, dva plátky okurky (kterou jste měli odloženou stranou), sušená rajčata a pečené houby. Posypejte čerstvým oreganem a servírujte s tzatziki.