Jestli pečení není zrovna disciplína, u které byste se skvěle bavili a toužili si hodiny realizovat sen o božském zákusku, zkraťte to! Vyzkoušejte recept na nekynuté, krásně vláčné bochánky plněné šlehačkou a ovocem. Většinu práce se shortcakes za vás udělá robot, trouba a šlehač. A pak že ‚bez práce nejsou koláče‘!
Těsto je v tomto případě ochucené citronovou kůrou, ale vyměnit ji můžete případně i za vanilku. Až nadejdou chladné měsíce, zkuste přimíchat trochu skořice nebo kardamomu a namísto meruněk použijte třeba pečené hrušky nebo jablka. Teď, kdy pod horkým sluncem dozrává spousta ovoce, vyzkoušejte různé alternativy a pohrajte si s čerstvou úrodou. Meruňky můžete nahradit tradičními jahodami nebo broskvemi, třešněmi, malinami, ostružinami i dalším šťavnatým ovocem.
Nekynuté koláče (shortcake) s meruňkami, mátou a šlehačkou
Na 16 kousků potřebujete:
- 530 g hladké mouky + na podsypání
- 50 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 1 lžička sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 220 g másla
- 1 vejce
- 70 g 30% smetany
- 200 g plnotučného mléka
- Vejce + 1 lžíce mléka na potření
Náplň:
- 700 ml 40% smetany
- Moučkový cukr
- 8 meruněk
- Hrst máty
- Javorový sirup
Postup
- Mouku smíchejte s cukrem, solí, sodou a kypřicím práškem. Co nejrychleji, ideálně v robotu, vpracujte do mouky na kostičky pokrájené máslo.
- Ve vedlejší misce prošlehejte vejce se smetanou a mlékem a přilijte k moučné směsi. Krátce zpracujte. Vznikne těsto polotuhé konzistence. Překlopte jej na dobře podsypaný vál, obalte v mouce a rukama utvořte plát silný asi 2,5 cm.
- Skleničkou vykrajujte z těsta kolečka. Během vykrajování si okraje sklenice obalte v mouce, aby se těsto na sklo nelepilo.
- Kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vejce prošlehejte se lžící mléka a každé kolečko potřete. Pečte při 210 °C cca 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí bochánky rozkrojte napůl.
- Meruňky nakrájejte na slabé měsíčky nebo na kostičky. Vsypte do misky. Mátu nakrájejte najemno a přidejte k meruňkám. Zakápněte javorovým sirupem (množství podle chuti) a promíchejte. Nechte v lednici asi půl hodiny odstát.
- Vyšlehejte smetanu dotuha a podle chuti oslaďte moučkovým cukrem – s ohledem na to, že meruňky se macerují v javorovém sirupu.
- Na každý spodní díl korpusu naneste asi lžíci vyšlehané smetany. Posypejte meruňkami a přikryjte vrchním dílem korpusu.