skip to main content

Škola pečení: mazanec vláčný déle, než co trvalo Ježíši vstát z mrtvých

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když cizinci popíšete naše velikonoční zvyky (a ano, mám na mysli především pomlázku), nejspíš ho trochu vyděsíte. Co si ale určitě rád nechá líbit, je snídaně zahrnující vláčný kynutý mazanec s pořádnou vrstvou másla a domácího džemu. Poctivé šlehačkové těsto plné rumových rozinek a mandlí voní po citronové kůře a vydrží vláčné déle, než co trvalo Ježíši vstát z mrtvých.

U kynutého těsta je zásadní vyndat předem všechny ingredience z lednice tak, aby stihly zteplat na pokojovou teplotu. Dále pak nešidit hnětení, aby se dobře uvolnil lepek. Zde zajásá každý, kdo má kuchyňského robota nebo poctivě cvičí ruce. Uprostřed kynutí pak těsto ještě jednou propracujte, než ho necháte dokynout. A to, že není radno šetřit na žloutcích, másle či mandlích snad není třeba připomínat vůbec!

Velikonoční kynutý mazanec s rozinkami, mandlemi a šlehačkou

Reklama

Na 2 velké nebo 6 malých mazanců potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
  • Špetka soli
  • Špetka muškátového květu
  • 100 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hrst loupaných mandlí (40 g)
  • 1 hrst rozinek (50 g)
  • 3 lžíce rumu
  • bílek na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Postup

  1. Rozinky den předem zalijte rumem, aby nabobtnaly. Pokud si nevzpomenete, s rumem je před pečením alespoň krátce zahřejte, bude to mít podobný efekt.
  2. Do mísy robota prosyjte mouku a odvažte cukr. Droždí rozdrobte vedle do misky, z mísy k němu odeberte lžíci cukru a společně míchejte do rozpuštění. Přidejte tři lžíce z mouky a čtyři lžíce ohřáté smetany a nechte 15 minut v teple vzejít. Ideální je na to trouba, kterou jste předtím lehce vyhřáli (a následně vypnuli).
  3. Mezitím k mouce přimíchejte vanilkový cukr, zbylou smetanu, sůl, muškát, máslo, žloutky a citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká). Přidejte vzešlý kvásek a těsto 15 minut v robotu s hnětacími háky hněťte. Pokud robota nemáte, těsto si přendejte na stůl a zpracujte ho ručně, dokud nebude krásně hladké. Nakonec zapracujte nahrubo nasekané mandle nebo mandlové lupínky a rozinky.
  4. Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte v teple minimálně hodinu, lépe však dvě, kynout. Uprostřed kynutí ho znovu zlehka propracujte.
  5. Z těsta pak vytvarujte dva velké nebo šest malých kulatých bochánků, které nechte na plechu vyloženém pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti ještě asi 30 minut kynout. Celé mazance pak potřete rozšlehaným bílkem, nůžkami navrchu nastřihněte křížek, posypejte mandlemi, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 5 minut. Poté teplotu stáhněte na 170 °C a velké mazance ještě asi půl hodiny dopékejte. Mini mazancům bude stačit zhruba 20 minut.
  6. Propečenost zkontrolujte špejlí či párátkem zapíchnutým do těsta – po vytažení by na něm neměly ulpívat vlhké kousky. Pokud by mazance na povrchu příliš hnědly, přikryjte je v troubě kusem pečicího papíru.

Co se zbylými bílky: Do mazance se dávají jen žloutky, aby bylo těsto křehčí a déle vydrželo. Zhruba polovinu jednoho bílku spotřebujete na potření a zbylá přidejte do omelety či míchaných vajec, obalte v nich řízky nebo schovejte (klidně do mrazáku) třeba na domácí laskonky.