Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Řeč je jak jinak než o máku! Pokud patříte do prvního tábora, vyzkoušejte naše jemné makové donuty. Ty tradiční se připravují z kynutého těsta a následně se smaží, my však tentokrát připravili tuto zjednodušenou pečenou variantu, kterou máte hotovou během chvilky. Jsou plné máku, navíc osvěžené citronem a nakyslou polevou.
Pokud doma nemáte formu na donuty, připravte z těsta makové muffiny, budou také výborné!
Citronovo-makové donuty bez smažení
Na 12 velkých kusů potřebujete:
- 2 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 70 g krupicového cukru
- 120 g mléka
- 60 g bílého jogurtu
- 160 g hladké mouky
- 50 g mletého máku
- kůru z jednoho většího citronu
- šťávu z jednoho velkého citronu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1, 5 lžičky kypřicího prášku
- špetku soli
Na polevu:
- 30 g citronové šťávy
- 180 g moučkového cukru
- mák na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C a formu na donuty vymažte olejem či vystříkejte olejem ve spreji. Vajíčka s cukrem lehce prošlehejte, přidejte bílý jogurt, mléko a vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte citronovou šťávu i kůru. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku, mletý mák, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs vmíchejte do těsta a vymíchejte hladké těsto.
- Rozdělte ho do připravené formy a vložte do trouby na 15 až 20 minut. Upečené donuty by měly mít lehce zlatavý povrch. Hotové nechte vychladnout pár minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
- Jakmile jsou donuty vychladlé, připravte polevu. Moučkový cukr promíchejte s citronovou šťávou do husté a hladké bílé polevy. Ozdobte jednotlivé donuty, nakonec posypte mákem a nechte pár minut zaschnout.