Nemáte výbavu na sýrové fondue? Nevadí, připravte ho v dýni! Na hřejivou podzimní hostinu bude takové jídlo perfektní a dýně navíc udrží sýr horký a tekutý minimálně hodinu a půl.

Je třeba zvolit takový druh dýně, který pečením neztratí tvar. Ideální je právě muškátová dýně, která má navíc dokonalou chuť a strukturu. Stačí spolu se sýrem nabrat i upečenou krémovou dužinu. S touto specialitou zazáříte nejen na vaší halloweenské párty!

dynove fondue

Sýrové fondue v dýni

Na fondue pro cca 5 osob potřebujete:

  • 1 muškátová dýně (max. 5 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g strouhaného ementálu
  • 200 g strouhaného sýru gruyère
  • 200 g strouhaného čedaru
  • 10 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 šalotka 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 200 g crème fraîche nebo tučné zakysané smetany

Postup

  1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 140 °C. Muškátovou dýni položte na plech nebo do litinové pánve na pečení. Rozkrojte ji v horní třetině a vydlabejte, jako když dlabete dýni na halloween. Vnitřek dýně potřete olivovým olejem, dýni vraťte vršek a pečte cca 30 minut.
  2. Ve velké míse smíchejte najemno nastrouhané sýry, škrob, nastrouhanou šalotku, drcený česnek, lístky tymiánu a nastrouhaný muškátový oříšek. Směs přendejte do předpečené dýně, zalijte bílým vínem a přidejte crème fraîche (nemíchejte).
  3. Zvyšte teplotu v troubě na 160 °C, vraťte do ní dýni už bez vrchní části na 30 minut a poté sýrovou směs promíchejte. Pokračujte dál v pečení, dokud se sýry úplně nerozpustí a nevznikne hladká omáčka, bude to trvat dalších cca 30 minut.
  4. Hotovou dýni nechte na pekáči a ihned ji podávejte s křupavou bagetou nebo kousky uzeného masa, které si do fondue máčejte.
dynove fondue