S tímto výborným slaným koláčem je to podobné jako s naší velikonoční nádivkou. Existuje nespočet variant, receptů a postupů, každá rodina má ten svůj, nejlepší! V žádném ale nechybí vejce, špenát a smetanový sýr. Těsto můžete připravit jednoduché křehké nebo použít listové. 

Po barevném velikonočním koláči Cassata můžete vyzkoušet i další jarní specialitu ze slunné Itálie.

Foto Svatava Vašková

Torta pasqualina – slaný špenátový koláč s vejci

Na koláč o průměru 22 cm potřebujete: 

  • 300 g hladké mouky 
  • ½ lžičky soli
  • 200 g studeného másla
  • Studená voda

Na náplň:

  • 1 lžička másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g baby špenátu
  • 600 g ricotty
  • 3 vejce
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce sušeného oregana

Na dokončení:

  • 4 vejce velikosti S
  • ½ lžičky soli
  • 1 žloutek na potření
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku se solí. Pak do ní nakrájejte studené máslo a ručně vypracujte pevné nelepivé těsto. Pokud bude drobivé, přidejte po lžičkách studenou vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice odležet. 
  2. Mezitím ve velké pánvi na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Po chvilce přidejte listy špenátu, přiklopte poklicí a nechte je zavadnout. 
  3. Až špenát mírně zchladne, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a ve food processoru ho nasekejte i s cibulí a česnekem.
  4. Do mísy dejte ricottu, přidejte nasekanou špenátovou směs, 3 syrová vejce, strouhaný parmazán, sůl, muškátový oříšek a sušené oregano. Vše zamíchejte. 
  5. Těsto rozdělte v poměru 2:1 (kousek si můžete dát zvlášť na dekoraci). Obě části vyválejte do tenka na větší a menší kruh. Pomocí válečku, na který větší těsto namotáte, ho přeneste do dortové formy tak, aby okraje těsta mírně přesahovaly přes ráfek. 
  6. Na těsto nandejte špenátovo-sýrovou náplň a lžící do ní vytvořte důlky, do kterých vyklepněte syrová vejce, která lehce osolte.
  7. Na povrch teď položte menší vyválenou část těsta a překryjte ji okraji druhé části směrem do středu. Pomocí vykrajovátka můžete povrch ozdobit motivy lístečků. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem a nakonec lehce propíchejte vidličkou.
  8. Koláč dejte péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C na cca 50 minut. Pak ho nechte zchladnout a krájejte jako dort. 
Foto Svatava Vašková