Ricottový koláč s třešněmi a famózní marcipánovou drobenkou je příjemně svěží a lehký, plný šťavnatého ovoce (hodí se i borůvky, maliny či ostružiny) a s poctivým křupnutím na závěr.

Třešňový koláč s ricottou a marcipánovou drobenkou

Na 24cm formu potřebujete:

  • 400 g třešní
  • 150 g másla
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
  • 500 g ricotty
  • 200 g hladké mouky + 1 lžíce na třešně
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli
  • 120 g marcipánu

Na marcipánovou drobenku:

  • 80 g marcipánu
  • 30 g másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g světlého třtinového cukru
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Máslo, vejce a ricottu vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
  2. Pokračujte drobenkou: marcipán nadrobte nebo nahrubo nastrouhejte a smíchejte se změklým máslem, moukou a cukrem. Pokud máte menší než 200g balení marcipánu, do těsta ho zkrátka použijte méně. Drobenku uložte do lednice, než si nachystáte zbytek.
  3. Třešně omyjte, osušte, vypeckujte a smíchejte se lžící mouky, díky tomu všechny neklesnou v těstě ke dnu. Troubu vyhřejte na 170 °C.
  4. Změklé máslo šlehejte 3 minuty s cukrem do světlé nadýchané pěny. Postupně po jednom zapracujte vejce a poté mandlové aroma, ricottu, mouku, kypřicí prášek, sůl a zbytek nadrobeného či nastrouhaného marcipánu. Třetinu třešní nechte stranou a zbylé vmíchejte do těsta.
  5. Těsto přesuňte do vymazané a vysypané formy, posypejte zbylými třešněmi a drobenkou a pečte asi 50 minut v předehřáté troubě. Kdyby povrch rychle tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Koláč nechte půl hodiny chladnout ve formě, poté ji odstraňte a krájejte až po úplném vychladnutí. Uchovávejte v lednici.

Tipy & triky

  • Do těsta přidejte sekanou hořkou čokoládu, s třešněmi, stejně jako mandle, perfektně ladí.
  • Pokud nemáte moc sladké ovoce, ricottu více oslaďte.
  • Marcipánová drobenka je vážně dokonalá, ale jestli nemáte po ruce marcipán, přidejte do drobenky 50 g mandlových lupínků a do těsta zmíněnou čokoládu.
  • Z ricotty připravíte také lehounký italský koláč, perfektní lívance nebo svěží ricottový koláč s letním ovocem.
Foto Jakub Jurdič