Většina lidí potřebuje pro pečení dortu dobrý důvod – oslavu narozenin, výročí vztahu nebo třeba rozlučku v práci. Důvod (nebo, chcete-li, záminku) k oslavě ale najdeme mnohem častěji! Třeba dnes tomu je přesně rok od prvního receptu v naší požitkářské rubrice Forbes Cooking. A to už je důvod k pečení (rozumějte konzumaci) dortu poměrně slušný!

Na rozdíl od onoho prvního receptu tentokrát nechceme rozdělovat společnost (jednalo se totiž o koprovku, a ještě ke všemu vegetariánskou), proto volba padla na dort čokoládový. Přesněji řečeno, čokoládovo-čokoládový s ultra vláčným korpusem a lehký smetanovým krémem. Protože takový dort potěší snad každého.

Nejlepší čokoládový dort s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou

Na 20 cm korpus potřebujete:

  • 150 ml vroucí kávy nebo vody
  • 100 g holandského kakaa
  • 200 g jablečného pyré (nebo strouhaného jablka)
  • 300 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 120 g slunečnicového oleje
  • 200 g kysané smetany
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli

Na polevu:

  • 50 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Čerstvé ovoce (např. ostružiny)

Postup

  1. Tři dortové formy vymažte máslem a vysypejte moukou. Kakao zalijte vroucí kávou, prošlehejte a vmíchejte jablečné pyré (nebo oloupané a najemno nastrouhané jablko). Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Ve velké míse dobře prošlehejte vejce s cukrem a postupně zapracujte sůl, olej, zakysanou smetanu, prosátou mouku, kypřicí prášek, sodu, vanilku a kakaovou směs. Těsto rozdělte do forem a pečte asi 35 minut, střed se může zdát ještě trochu měkký. Nechte 20 minut vychladnout ve formách, poté je odstraňte a nechte na mřížce dochladnout.
  3. Mezitím přiveďte k varu 150 ml smetany, ve které dohladka rozmíchejte nalámanou mléčnou a hořkou čokoládu a sůl. Vychlaďte v lednici a poté elektrickým šlehačem vyšlehejte na pevný krém. Kdyby krém zatuhl příliš, nechte ho chvíli v teple povolit, kdyby naopak moc tekl, ještě mu dopřejte čas v lednici.
  4. Každý korpus potřete asi 1cm vrstvou krému, směrem k okrajům dávejte krému více než do středu, abyste vyrovnali případné vypouklé středy. Poté korpusy sestavte na sebe a pomocí cukrářské stěrky nebo velkého nože potřete co nejtenčí vrstvou krému. Nechte alespoň 20 minut v lednici zpevnit a pak boky natřete zbylým krémem – díky vychlazení prvního „nátěru“ půjde druhá vrstva hezky uhladit. Pokud o hladký povrch nestojíte, jednoduše boky dortu potřete rovnou veškerým zbylým krémem. Dort dejte alespoň na hodinu, ale ještě lépe do druhého dne do lednice.
  5. Na polevu přiveďte k varu zbylou smetanu (celkem tak spotřebujete jedno 250ml balení), vmíchejte kostičky hořké čokolády a za občasného míchání nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poleva by měla téct, ale ne natolik, aby z dortu stekla celá. Nalijte ji na vychlazený dort a nechte ji volně stékat po jeho bocích. Dejte opět do lednice alespoň na 20 minut zatuhnout. 
  6. Ozdobte čerstvým ovocem a krájejte nožem nahřátým v horké vodě. A nezapomeňte, život je bohatý!

Kdy se pustit do pečení: Do přípravy dortu se pusťte minimálně den, klidně i dva, předem, aby korpusy vychladly, krém zatuhl a dort se rozležel. Naopak zdobení ovocem si nechte až těsně před podávání, aby neoschlo nebo nepustilo šťávu.

Jak velký dort & kolik cukru: Ačkoli je v korpusu poměrně dost cukru, nebojte se, že by byl přeslazený – díky množství kakaa a nepříliš slazenému krému je přesně tak akorát. Navíc je opravdu hutný, takže i velké milovníky čokolády většinou uspokojí malý kousek (či dva). Proto korpus stačí péct v malých, 20cm formách. Z takového dortu pak hravě nakrájíte 12 slušných porcí.