Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Teriyaki omáčka má svůj původ v Japonsku a je příjemnou součástí mnoha pokrmů. Jejím základem je sójová omáčka, mirin a hnědý cukr – lze rovněž vyzkoušet verzi s tekutým medem. Teriyaki omáčka má delikátní chuť, jednoduše umami. Dostane vás. Budete ji chtít zas a znova a budete o ní přemýšlet. Všestrannost této omáčky je obdivuhodná – využijete ji na všechny druhy masa, ryb, na zeleninu, vejce i tofu.
Dnešní recept si oblíbíte nejen pro jeho delikátnost, ale také pro jeho rychlou přípravou. Do 20 minut máte v podstatě hotovo, pokud odečtete čas marinování – ten tak trochu závisí stejně na vás. Pokud toužíte udělat pro tento pokrm maximum, marinujte lososa láskyplně celou noc. Avšak ne vždy si umanete už den dopředu, co budete vařit – známe to. V tomto případě postačí marinovat alespoň dvacet minut předem.
Teriyaki losos s čínským zelím tvoří úchvatnou kombinaci chutí, jemnosti, křupavosti a lehkosti. Pochutnáte si na něm i s bílou či hnědou rýží nebo nudlemi.
Teriyaki losos a čínské zelí pak choi
Na 2 porce potřebujete:
- 80 ml sójové omáčky
- 2 lžíce medu (nebo tmavého hnědého cukru)
- 2 lžíce slazeného rýžového vína (Mirin)
- 1 lžíci sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
- 2 filety lososa bez kůže
Na čínské zelí:
- 400 g pak choi
- 1 lžíci sezamového oleje
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 80 ml zeleninového vývaru
K dohotovení a podávání:
- bílá a černá sezamová semínka
- skrojky citronu
Postup
- V míse smíchejte sójovou omáčku s medem, rýžovým vínem a sezamovým olejem. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Promíchejte a větší část omáčky dejte do rendlíku. Ve zbylé marinádě obalte filety lososa a nechte marinovat – ideálně přes noc, postačí ale i půlhodina před samotnou tepelnou úpravou.
- Omáčku v rendlíku krátce povařte do mírného zhoustnutí. Bude mít konzistenci řídkého sirupu. Pokud toužíte po sirupově husté omáčce, lze ji na závěr zahustit trochou kukuřičného škrobu smíchaného na kašičku se studenou vodou.
- Na suché pánvi opražte sezamová semínka. Odkrojte tvrdý konec čínského zelí, čímž od sebe oddělíte jednotlivé listy. Umyjte je a nechte okapat. V hlubší pánvi rozehřejte sezamový a olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte pak choi a listy nechte v pánvi krátce zavadnout. Podlijte vývarem a přiklopte pánev na 3 až 5 minut, dokud stonky nezměknou – měly by však zůstat stále lehce křupavé.
- Mezitím rozehřejte jinou pánev na vyšší stupeň. Po vložení marinovaného lososa plamen ztlumte na střední stupeň a opékejte z každé strany 3 až 4 minuty dozlatova (čas přizpůsobte výšce filetů). Pánev stáhněte z plamene a lososa přelijte několika lžícemi teriyaki omáčky.
- Na talíř naservírujte čínské zelí a na něj položte filet z lososa. Posypejte jej praženými sezamovými semínky. Můžete přelít ještě trochou omáčky a zakapat citronem dle libosti. Užijte si tu úžasnou chuť.
Poznámka
Verzi s medem (místo hnědého cukru) oceníte právě v momentě, kdy chcete naložit maso rovnou. V případě, že se rozhodnete použít hnědý cukr, dejte všechny ingredience do rendlíku, omáčku zredukujte, nechte vystydnout a teprve pak do ní lososa naložte.