Falafel pocházející zřejmě z Egypta je oblíbenou součástí jídelníčku celého Blízkého východu a vesměs i zbytku světa. Ačkoli originální receptura zahrnuje smažení, spousta příznivců jí zdravější alternativy z trouby. Ty jsou v porovnání se smaženými cizrnovými kuličkami trochu sušší, proto se hodí doplnit je dipem nebo omáčkou.

Báječně se hodí kari omáčka inspirovaná indickou kuchyní. Je příjemně kořeněná, přitom jemná a pochutnají si na ní, stejně jako na falafelu, i vegani. Kdo to rád trochu pikantnější, může přidat do obojího trochu kajenského pepře. Jídlo servírujte s různými plackami, rýží nebo například pečenou zeleninou.

Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

Falafel z trouby s kari omáčkou

Na 14 kuliček (2 až 3 porce) potřebujete:

  • 200 g sušené cizrny
  • ½ středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Hrst petržele
  • Menší hrst koriandru (můžete vynechat)
  • Nastrouhaná kůra z menšího citronu
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Kari omáčka:

  • ½ středně velké cibule
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • 2 větší stroužky česneku
  • ½ lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ⅓ lžičky mletého koriandru
  • Sůl
  • 70 ml vody
  • 200 g kokosového mléka
  • Hrst baby špenátu
  • 120 g kokosového jogurtu
  • Citronová šťáva

Postup

  1. Cizrnu zalijte větším množstvím vody a nechte máčet do druhého dne (15 až 18 hodin).
  2. Cizrnu slijte, propláchněte a nechte dobře okapat. Poté vsypte do mixéru. Přidejte na menší kusy nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Tyto ingredience je lepší nakrájet na menší kusy proto, že se rychle rozmixují a nezůstanou ve směsi velké kusy ve chvíli, kdy je čas přístroj vypnout. Pokud máte menší robot, resp. sekáček, mixujte po částech. Přidejte také listy petrželky a koriandru. Zapněte robota a mixujte, dokud nevznikne sice trochu hrubá, ale kompaktní směs, která po zmáčknutí prsty drží u sebe.
  3. Do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru i šťávu, olej, římský kmín, koriandr, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  4. Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Prsty k sobě stlačujte hmotu a poté vyválejte do kuličky.
  5. Kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v režimu horkovzduch při 200 °C cca 20 minut.
  6. Zbylou polovinu cibule nakrájejte najemno. Na oleji opékejte dozlatova. Přidejte prolisovaný nebo najemno nastrouhaný česnek, zázvor a všechno koření. Míchejte na mírném ohni necelou minutu. Poté podlijte vodou a míchejte, dokud se „kořeněná pasta“ nerozplyne. Zalijte kokosovým mlékem, osolte a pod poklicí na mírném ohni vařte 10 minut.
  7. Do hrnce přidejte baby špenát. Míchejte, dokud neovadne. Poté přidejte kokosový jogurt a míchejte, dokud se omáčka nedostane lehce pod bod varu. Podle chuti přidejte citronovou šťávu.
  8. Omáčkou přelijte falafel na talíři nebo v misce. Podávejte například s indickými plackami, čočkovou tortillou, rýží basmati či pečenou zeleninou.