Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Černá paella je tradiční hlavně pro Valencii a Katalánsko, nicméně na základě podrobného testování můžeme potvrdit, že arroz negro dost dobře chutná i v mnohem mírnějším českém létě. Jen na vnímání toho rybníka jako oceánu budete nejspíš muset vychladit vína raději o něco více…

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500 g sépií nebo kalamár (menší kusy jsou lepší)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velká zralá rajčata
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl & pepř
  • 300 kulatozrnné rýže (např. Bomba)
  • 150 ml bílého vína
  • 600 ml vývaru (rybí, drůbeží, zeleninový)
  • 2 až 3 sáčky černé sépiové barvy (8 až 12 g)
  • 8 krevet
  • 1 citron
  • hladkolistá petržel

Postup

  1. Ti nejpoctivější si nejprve uvaří domácí rybí vývar z odřezků sépií, ryb nebo vyloupaných krunýřů krevet. My ostatní nicméně klidně použijeme vývar kupovaný, kuřecí nebo zeleninový. Raději než nekvalitní kostku bujonu ovšem dejte vodu. Pokud koupíte nevykuchanou sépii a cítíte se na to, sáček s inkoustem vyndejte rovnou z ní – v rybárně vám ukážou, jak na to. Sépiové barvivo jinak seženete v prodejnách ryb, Makru a různých e-shopech.
  2. Najemno pokrájenou cibuli minutu ve velké pánvi na olivovém oleji opékejte, přidejte na kousky pokrájené sépie či kalamáry a asi 20 minut restujte, až začnou měknout. Vmíchejte nasekaná rajčata, česnek a chilli a opékejte dalších 10 minut.
  3. Zasypejte uzenou paprikou, trochou soli a rýží. Pořádně promíchejte, zalijte vínem, nechte ho odpařit a přilijte vývar rozmíchaný s barvivem a podle typu tekutiny také osolte. Bez poklice vařte na mírném ohni asi 15 minut téměř doměkka, na závěr do rýže zlehka zabořte celé krevety a pod poklicí nechte ještě 5 minut dojít. Opepřete a podávejte pokapané citronem, posypané sekanou petrželí a doplněné dobrým bílým vínem.

Tip: Španělská rizota se od momentu přidání vývaru správně nemají míchat, ale nic se nestane, pokud to nevydržíte a sem tam na rýži sáhnete…