Léto můžete mít rádi z řady důvodů. Pro mě je jedním z nich možnost dívat se na film na čerstvém vzduchu, ideálně na dece nebo v pohodlném lehátku a například s aperolem v ruce. Praha v tomto ohledu nikdy nezahálela a větší i menší letní kina vždy houževnatě vznikala a zanikala se sezónou.

Letní kina často nejsou zdaleka jen o promítání filmů. Jejich kouzlo spočívá především ve spojení s unikátním místem, barem a tím pádem zážitkem trochu jiného druhu než je klasický filmový sál. Díky geniu loci jim pak rádi prominete občasný hluk projíždějící tramvaje nebo odbíjení kostelních hodin.

Minulou sezónu patřila mezi ta nejzajímavější místa, kde se dalo podívat na film například střecha Veletržního paláce nebo zahrada Akademie výtvarných umění. A kde stihnete film ještě před koncem prázdnin?

Centrum architektury a městského plánování CAMP

Zahrada za brutalistními kostkami nad Palackého náměstím je ideální backdrop nejen pro filmové promítání.

Filmy tu hrají zdarma, pravidelně a především ty, které nějakým způsobem souvisí s městem či architekturou. Pokud už tu budete, můžete si před filmem dát drink nejen v baru uvnitř CAMPu, ale také o pár kroků dál v nově otevřeném Café Emauzy – mým objevem letošního léta, protože místo s krásnějším výhledem budete v Praze hledat těžko.

Kasárna Karlín

Také v této sezóně funguje multifunkční prostor bývalých kasáren vedle Negrelliho viaduktu. Vedle řady jiných pestrých aktivit se sem například 21. srpna můžete vypravit na legendární Světáky!

Letní kino Kinská

Novinkou sezóny je tento letňák, který najdete v Kinského zahradě za Musaionem, tedy Národopisným muzeem na jehož stěnu se promítá.

Kino “s nejvyšším stropem a nejlepší klimatizací” jak se vtipně popsali, bude tuto sezónu hrát až do poloviny září. Rozdílem mezi ostatními letními kiny a Kinskou je i program: kino neuvádí obvyklé oblíbené fláky, ale spíše dokumentární tvorbu či filmy studentů FAMU.

Letní kino Radlická

Plážový písek a lehátka najdete před Kulturním sportovní Radlická za Ženskými domovy na Smíchově. Do Radlické se chodí už několik let tancovat, grilovat a pravidelně také na filmy.

Hrát se tu začíná obligátně od půl desáté a tenhle měsíc tu ještě stihnete například Šarlatána 19. srpna.

Střecha Radost

Ploché zastřešení kdysi nejvyšší budovy v Čechách známé jako Dům odborů oživuje i tuto sezónu kulturní život nejen Žižkováků. Kromě multifunkčního sálu Přítomnost, který najdete ve stejném objektu, a o který se starají profíci z Aerofilms, se na filmy pravidelně můžete podívat také na střeše.

Tam lze film doplnit koktejlem a výjimečným výhledem prakticky na celou Prahu. Pravidelný program netvoří zdaleka jen filmy, ale také řada koncertů a komunitních akcí, a najdete ho na facebookovém profilu Radosti.