Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Nesmažené letní závitky jsou poměrně rychle hotové, velice variabilní, co se týče náplně, a zároveň dostatečně efektní jako party jídlo, studený oběd do krabičky i zdravá večeře bez lepku. Pokud zrovna nepotřebujete doplnit sacharidy, neztrácejte čas vařením rýžových nudlí – ty se do závitků v restauracích beztak přidávají spíše pro objem. Bez nich vám zbude víc místa na maso a zeleninu (a tím pádem si můžete závitků dopřát s čistým svědomím více kusů, že ano). Bílkoviny zastoupí jak hovězí (či jiná zmíněná možnost) v náplni, tak krémová arašídová omáčka, kterou určitě nevynechejte.
Na 2 pořádné porce potřebujete:
- 8 až 10 listů rýžového papíru
- 200 až 250 g hovězího steaku (vysoký roštěnec, svíčková, flank steak)
- 2 lžíce řepkového oleje
- Sůl & pepř
- 1 mrkev
- 1 menší avokádo
- 1 lžička citronové šťávy
- Ledový salát
- Kousek červeného zelí
- Čerstvý koriandr (včetně stonků)
- Čerstvá máta (pouze listy)
Na arašídovou omáčku:
- 4 plné lžíce arašídového másla
- 1 stroužek nasekaného česneku (lze vynechat)
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky citronové nebo limetové šťávy
- 60 ml horké vody nebo kokosového mléka
Dále můžete použít:
- Mango
- Jarní cibulka
- Červená paprika
- Okurka
- Jahody
- Mungo výhonky či různé klíčky
Z bílkovin:
- Zbytky pečeného masa (např. roastbeef)
- Restované kuřecí, krůtí nebo krevety
- Omeleta
- Marinované tofu nebo tempeh
Postup
- Maso vyndejte asi hodinu předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Poté ho očistěte od případných šlach, pokrájejte kolmo na vlákna na tenké nudličky, smíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem a velmi zprudka jen krátce z obou stran orestujte na rozpálené pánvi. Vyndejte stranou.
- Mrkev oloupejte a škrabkou na julienne nebo jen tak nožem z ní nadělejte nudličky. Avokádo oloupejte, nakrájejte na proužky a pokapejte citronem, aby nezhnědlo. Salát omyjte a natrhejte na cca 3 x 8 cm kousky. Zelí nakrouhejte na tenké proužky.
- Do nádoby odpovídající velikosti rýžovému papíru si nalijte horkou vodu, papír v ní nechte chvilku změknout, aby šel ohýbat, přendejte ho na čistý talíř a spodní třetinu obložte připravenými surovinami: lístky salátu, proužky mrkve, avokáda a zelí, masem a bylinkami. S náplní to nepřežeňte, aby se vám papír nepotrhal, a tvarujte ji zhruba do velikosti budoucího závitku. Přes náplň přehněte spodní část papíru, následně oba boky a nakonec dobalte zbytek. Snažte se závitky utahovat, aby v nich bylo co nejméně vzduchu. To lze nicméně i po jejich zabalení – stačí je rukama trochu pomačkat. Pokud by se vám závitky přece jen potrhaly, vyrobte si z kousku dalšího změklého papíru „záplatu“.
- Pro efektnější servírování závitky ostrým nožem rozkrojte, pro praktičtější je nechte vcelku.
- Všechny ingredience na dip k namáčení rozmixujte (nebo česnek prolisujte a vše jen prošlehejte) a dle potřeby zřeďte horkou vodou či kokosovým mlékem. Ochutnejte a případně dochuťte další sójovkou, citronem nebo třeba chilli omáčkou. Pokud si rýžové závitky chystáte jako oběd do práce, zvažte vynechání česneku…
Když vám zbudou ingredience: Pokud nespotřebujete všechny suroviny, další den je parádně zpracujete do poke bowl.