Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Tyto křupavé a zároveň nadýchané bochánky velmi připomínají čínské knedlíčky Baozi. Ty se však po naplnění a smotání rovnou napařují. My jsme zeleninovým knedlíčkům dodali navíc na příjemné křupavosti. Po smotání se bochánky obalí v sezamu, na pánvi opečou dozlatova a teprve pak se dusí v páře. Náplně mohou být různé, od zeleninové po masovou. V rámci zachování Veganuary výzvyBezmasého pondělí se řídíme heslem „go vegan“, a proto jsou tyto lahodné knedlíčky připravované čistě na rostlinné bázi. Podávejte je se sójovou omáčkou, chilli olejem, pálivou omáčkou sriracha či sambal oelek. 

Na 10 knedlíčků potřebujete:

  • ½ sáčku sušeného droždí (asi 4 g)
  • 170 ml teplé vody
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky + na posypání
  • špetku soli

Na náplň:

  • 1 mrkev
  • ½ červené papriky
  • 100 g baby brokolice
  • 200 g uzeného tofu
  • 2 lžíce sezamového oleje + na potření pánve
  • 2 stonky jarní cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrstku čerstvého koriandru
  • sůl
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžičku chilli omáčky

Na dohotovení a k podávání:

  • 1 lžíci bílého sezamu
  • 1 lžíci černého sezamu
  • sójovou omáčku
  • chilli omáčku
  • zelenou část jarní cibulky
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Sušené droždí smíchejte s teplou vodou a cukrem. Nechte chvilku odstát. Mezitím do větší mísy prosejte mouku a vmíchejte k ní špetku soli. Rozpuštěné droždí ve vodě přilévejte pomalu k mouce a vařečkou míchejte. Pak vypracujte rukama hladké pevné těsto. Bochánek nechte v míse, lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte těsto necelou hodinu zdvojnásobit svůj objem. 
  2. Zatímco těsto kyne, nakrájejte mrkev, papriku a brokolici nadrobno. Tofu nastrouhejte nahrubo. V hluboké pánvi rozehřejte sezamový olej a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku s česnekem a trochu nasekaného koriandru. Nechte rozvonět a následně přidejte baby brokolici, mrkev a červenou papriku. Na vyšším stupni zeleninu restujte 5 až 10 minut, dokud nezměkne. Nakonec osolte, přidejte tofu a ještě chvilku vše opékejte. Pak směs ochuťte sójovou a chilli omáčkou. Nechte vychladnout.
  3. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, prohněťte jej a vyválejte asi 40 cm dlouhý válec. Ten následně rozkrájejte na 10 stejně velkých dílků. Kousky těsta mějte po celou dobu přikryté čistou utěrkou, aby neosychaly. Vytáhněte z pod utěrky jeden dílek a vyválejte na tenký kulatý plát o průměru 12 až 15 cm. Těsto si položte do levé dlaně, v jejímž středu vytvoříte prohlubeň – do té naneste 1 až 2 lžíce náplně a zároveň pomocí lžíce utiskněte. Mezi palcem a ukazováčkem na pravé ruce přidržte kousek těsta, který k sobě zmáčknete. V tu chvíli už si prostředníčkem podáváte další záhyb těsta, který pak mezi sebou zmáčkne opět palec a ukazovák. V levé ruce pomalu knedlíček otáčejte, dokud jej celý nezabalíte. Na konci jej stočte a utiskněte. Stejným způsobem pokračujte i se zbývajícím těstem. (Pokud nespotřebujete všechnu náplň, můžete ji podávat bokem ke knedlíčkům nebo ji třeba druhý den promíchat s čínskými nudlemi.)
  4. Připravené knedlíčky na hladké straně lehce potřete vodou a tuto stranu vyválejte v sezamových semínkách, která jste na talíři smíchali dohromady. Větší pánev potřete sezamovým olejem a rozpalte. Vložte knedlíčky sezamovou stranou dolů a opečte je na středním plameni dozlatova. Poté je otočte, podlijte asi 60 ml vody a pánev zakryjte pokličkou. Knedlíčky nechte dusit v páře asi 10 minut, dokud se voda úplně neodpaří. Pokličku dejte stranou a na již suché pánvi nechte knedlíčky chvilku opéct i z této strany. Dodá jim to na vzhledu i křupavosti.
  5. Nepřeplňujte pánev všemi knedlíčky najednou, raději si tento postup rozdělte na dvakrát, vždy po pěti kouscích. Knedlíčky servírujte se sójovou a chilli omáčkou, do kterých nasypejte nasekanou zelenou část jarní cibulky a čerstvý koriandr.

Je víno veganské? Zítra nám začíná suchý únor, ale do půlnoci se toho ještě leccos stihne… Proto jsme se zeptali hlavního someliéra Salonu vín, Marka Babisze, jak je to s živočišnými složkami ve víně: „Primárně drtivá většina všech vín lze zařadit mezi veganská. Můžeme zde najít výjimky a to pouze u těch vín, která byla ošetřena přípravky na živočišné bázi jako je vaječný bílek, mléčné bílkoviny, ryby nebo korýši. Všechny tyto látky patří mezi alergeny a výrobce je tedy ze zákona povinen tyto alergeny jasně označit na etiketě. Pokud zde označení na tyto alergeny není, můžete dané víno považovat za veganské.

K zeleninovým pokrmů obecně volíme bílé suché, lehčí víno. K tomuto zeleninovému pokrmu jsem vybral lehké bílé víno z odrůdy Müller Thurgau 2020 z vinařství Moravíno, které ho vhodně doplní.“ Víno získalo Zlatou medaili v Národní soutěži vín – Mikulovská podoblast 2021 a stojí zhruba 190,- Kč.