Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
O koprovce Marka Šády z Yalta Craft Bistra (což je mimochodem další skvělý počin Jana Šimiceho) si už šuškají nejen gastro influenceři před hotelem Jalta, a my máme ohromnou radost, že nám tento kuchařský génius odtajnil svůj recept. Ano, domácí ravioly, pomalu tažená hovězí líčka, vejce 63 a silná masová omáčka nejsou záležitosti na každodenní vaření, ale minimálně pro inspiraci (a sem tam i následnou rezignaci doplněnou návštěvou restaurace) tohle dílo rozhodně stojí.
Na konfit z hovězích líček potřebujete:
- 800 g hovězích líček
- 100 g očištěné syrové mrkve
- 100 g celeru
- 100 g cibule
- 50 g sádla
- 2 l hovězího vývaru
- sůl & pepř
Na ravioly:
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- žloutek na potření
- sůl
Na omáčku:
- ½ kg bažanta
- ½ kg slepice
- ½ kg Pražské šunky
- 200 g cibule
- 200 g mrkve
- 100 g másla
- 3 l kuřecího vývaru
- 500 ml smetany
- čerstvý kopr
- sůl
- ocet
- cukr
- 4 vejce
- koprový olej na dochucení
Postup
- Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Osolená a opepřená líčka zprudka opečeme. Pomalu zalíváme vývarem a dusíme do měkka. Sbíráme přebytečný tuk a pěnu. Až líčka změknou, scedíme je spolu se zeleninou a vývar zredukujeme. Maso pak rozmačkáme, necháme trochu vychladnout a vytvarujeme do kuličky.
- Vejce s moukou vypracujeme a vyválíme na dva pláty. Potřeme žloutkem, rozložíme na něj líčka, přikryjeme druhým plátem těsta, znovu potřeme a krájíme na ravioly. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 až 7 minut.
- Vejce ve skořápce vaříme hodinu při 63 °C. Pak vyklepneme.
- Na másle pomalu dusíme na kousky nakrájenou mrkev s cibulí. Přidáme nakrájená masa a pomalu dusíme a promícháváme asi půl hodiny. Zalijeme kuřecím vývarem, zavaříme a sbíráme tuk a pěnu. Celé táhneme asi 5 hodin.
- Pak scedíme a zredukujeme cca na 1 l. Přidáme smetanu, dochutíme podle sebe octem a cukrem a zredukujeme na 0,5 l omáčky. Vmícháme nasekaný čerstvý kopr.
- Na talíř naservírujeme raviolu, na ni vložíme vejce, přidáme omáčku, ozdobíme čerstvým koprem, koprovým olejem a octovým kaviárem.