Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Klasické hot dogy, párky v rohlíku připomínající onoho štíhlého dlouhého jezevčíka, z obliby zřejmě jen tak nevyjdou, a není se čemu divit. Pokud i vás někdy dožene chuť na podobnou „prasárničku“ – tedy tu z kvalitních surovin samozřejmě –, zaměňte pro jednou typický hot dog s kečupem, majonézou či hořčicí za pikantnější variantu. Na pořádný kus kvalitního párku ve výborné žemli z jemného těsta naneste typické texaské chili. Posypte jej červenou cibulí s cheddarem a naplno si jej vychutnejte. A ještě něco – aby měly chili dogs pořádný říz, použijte do nich prvotřídní párky s cheddarem a jalapeňos papričkami.
Chili dogs – párky v rohlíku s chili con carne
Na 8 chili dogů potřebujete:
- 1 lžíci olivového oleje
- kousek másla
- 1 červenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 červenou chili papričku
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl
- 1 lžičku drceného římského kmínu
- 1 lžičku uzené papriky
- špetku mletého chili
- 5 snítek tymiánu
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 lžičku worcesterové omáčky
- 2 lžičky tabasca
- 400 g sekaných rajčat
- 100 ml černého piva
Na dohotovení:
- 80 g irského červeného cheddaru
- ½ červené cibule
- 8 kvalitních párků
- 8 žemlí na hot dogy
- zakysanou smetanu
Postup
- V hluboké pánvi rozehřejte olej s máslem a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Vmíchejte najemno nasekaný česnek s chili papričkou a nechte rozvonět. Nyní přidejte mleté maso, pomocí vařečky jej od sebe oddělte a osmahněte ze všech stran, dokud nezhnědne a nepustí šťávu. Maso osolte, přisypejte kmín, uzenou papriku, mleté chili a lístky tymiánu.
- K ochucenému masu vmíchejte postupně rajčatový protlak, worcesterovou omáčku, tabasco a sekaná rajčata. Směs prohřejte a podlijte pivem. Nechte vařit na mírném plameni asi 40 minut doměkka a zhoustnutí. Občas promíchejte.
- Cheddar nakrájejte na nudličky nebo nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozehřejte grilovací pánev a párky na ní nasucho opečte z jedné i druhé strany. Žemle uprostřed nařízněte a do každé vložte jeden párek. Naneste na něj chili con carne, posypejte cibulí, cheddarem a podávejte se zakysanou smetanou, která se postará o zjemnění ostřejší chuti celého pokrmu.