Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Klasické hot dogy, párky v rohlíku připomínající onoho štíhlého dlouhého jezevčíka, z obliby zřejmě jen tak nevyjdou, a není se čemu divit. Pokud i vás někdy dožene chuť na podobnou „prasárničku“ – tedy tu z kvalitních surovin samozřejmě –, zaměňte pro jednou typický hot dog s kečupem, majonézou či hořčicí za pikantnější variantu. Na pořádný kus kvalitního párku ve výborné žemli z jemného těsta naneste typické texaské chili. Posypte jej červenou cibulí s cheddarem a naplno si jej vychutnejte. A ještě něco – aby měly chili dogs pořádný říz, použijte do nich prvotřídní párky s cheddarem a jalapeňos papričkami.

Chili dogs – párky v rohlíku s chili con carne

Na 8 chili dogů potřebujete:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • kousek másla 
  • 1 červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červenou chili papričku 
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • 1 lžičku drceného římského kmínu
  • 1 lžičku uzené papriky
  • špetku mletého chili
  • 5 snítek tymiánu
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžičku worcesterové omáčky
  • 2 lžičky tabasca
  • 400 g sekaných rajčat
  • 100 ml černého piva

Na dohotovení:

  • 80 g irského červeného cheddaru
  • ½ červené cibule
  • 8 kvalitních párků
  • 8 žemlí na hot dogy
  • zakysanou smetanu

Postup

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olej s máslem a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Vmíchejte najemno nasekaný česnek s chili papričkou a nechte rozvonět. Nyní přidejte mleté maso, pomocí vařečky jej od sebe oddělte a osmahněte ze všech stran, dokud nezhnědne a nepustí šťávu. Maso osolte, přisypejte kmín, uzenou papriku, mleté chili a lístky tymiánu.
  2. K ochucenému masu vmíchejte postupně rajčatový protlak, worcesterovou omáčku, tabasco a sekaná rajčata. Směs prohřejte a podlijte pivem. Nechte vařit na mírném plameni asi 40 minut doměkka a zhoustnutí. Občas promíchejte. 
  3. Cheddar nakrájejte na nudličky nebo nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozehřejte grilovací pánev a párky na ní nasucho opečte z jedné i druhé strany. Žemle uprostřed nařízněte a do každé vložte jeden párek. Naneste na něj chili con carne, posypejte cibulí, cheddarem a podávejte se zakysanou smetanou, která se postará o zjemnění ostřejší chuti celého pokrmu.