Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
S poctivostí nejdál dojdeš, říká se. S poctivou bábovkou podle receptu legendární kuchařky Sandtnerové daleko rozhodně dojde vaše vynikající pověst jakožto mistra v kuchyni. Není možná na první pohled nijak výjimečná, nicméně ti, kdo bábovky milují, ocení její vláčnost, kyprost a lahodnou chuť.
Marie Janků-Sandtnerová byla poměrně nadčasová žena. Kdo otevře její kuchařky, bude se pravděpodobně divit, že recepty atraktivní v době vydání kuchařek jsou dost přitažlivé i pro gurmány dnešní doby. Krom toho do receptů využívala například citrusy nebo čokoládu, které nebyly takříkajíc běžným zbožím. Jako by věděla, že i po více než sto letech se bude z jejích kuchařek stále s chutí vařit a péct.
Třená mramorová bábovka
Na 1 bábovku potřebujete:
- 125 g povoleného másla
- 240 g krupicového cukru
- 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 420 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 60 g čokolády nebo 15 g kakaa
- Máslo a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Máslo utřete do pěny a postupně přidejte cukr, žloutky (jeden po druhém), citronovou kůru a vše třete, dokud nevznikne hladký krém. Kuchařka udává 20 minut. Jestliže vaši manuální sílu nahrazuje robot, bude stačit 5 až 10 minut.
- Po částech přidávejte polovinu mouky a všechnu smetanu. Do zbylé mouky vmíchejte kypřicí prášek. Z bílku vyšlehejte pevný sníh, který současně přidávejte se zbývající moukou do těsta. Zlehka míchejte.
- Těsto rozdělte na 3 díly. Do jednoho vmíchejte kakao nebo nastrouhanou čokoládu.
- Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijte jeden díl světlého těsta, poté tmavé těsto a ještě nakonec poslední díl. Uhlaďte vařečkou a pečte v troubě asi 50 minut při 180 °C.
- Po upečení nechte zchladnout a poté překlopte na talíř. Pocukrujte moučkovým cukrem.