Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Lyžařská sezona se chýlí ke konci, a tak přichází čas se s ní náležitě rozloučit. A co k neúnavným lyžařským výkonům na sjezdovkách neodmyslitelně patří (kromě malých radostí v podobě Aperolu, Bombardina nebo třeba Jägertee)? Samozřejmě poctivý germknödel plněný povidly, přelitý vanilkovou omáčkou a sypaný pořádnou dávku máku s cukrem.

Pokud jste si v této sezoně ještě nestihli poctivý alpský knedlík dát, nevadí. S naším receptem na sjezdovku už nemusíte (avšak nutno podotknout, že pořád můžete) – přípravu zvládnou i ti méně zdatní lyžaři a ke konzumaci netřeba vyzývat. Gremle jsou alespoň jednou za lyžařskou sezonu zkrátka „must have“, i kdyby to měl být jediný důvod, proč se vydat na kopec k rakouským sousedům.

Germknödel plněný povidly, s vanilkovou omáčkou, mákem a cukrem

Na 5 velkých knedlíků potřebujete:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 25 g másla
  • 5 lžic švestkových povidel

Na vanilkovou omáčku:

  • 4 žloutky
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk

K podávání:

  • 100 g mletého máku
  • 30 g moučkového cukru

Postup

  1. Nachystejte a odvažte si veškeré ingredience. Do velké mísy prosejte mouku, uprostřed vytvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a tolik vlažného mléka, aby pokrylo rozdrobené droždí. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte 15 minut vzejít kvásek.
  2. K hotovému kvásku přidejte zbylé mléko s krupicovým cukrem, vanilkový cukr, špetku soli, žloutek a zchladlé rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte a pak začněte těsto hníst. Hněťte jej zprvu pomocí vařečky do ucelené podoby a poté rukou pěkně dohladka. Bochánek položte doprostřed mísy, ve které jste ho vypracovali, a posypejte lehce moukou. Přikryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a rozdělte na 5 stejně velkých kousků. Pokud je zvážíte, každý by měl mít kolem 90 gramů, a to je žádoucí. Germknödel je totiž pořádný kus knedlíku, který vydá za jednu porci. Kousky těsta rozválejte nebo rozmačkejte do kulatého tvaru o průměru asi 13 cm. Doprostřed naneste lžíci povidel a knedlík zabalte – protilehlé konce spojte k sobě, přimáčkněte všechny netěsné mezery a uhlaďte. Připravené knedlíky nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. 
  4. Mezitím do největšího hrnce, který máte, nalijte vodu a vložte pařák na knedlíky. Voda by měla dosahovat kousek pod jeho dno, neměla by se jej dotýkat. Zakryjte hrnec poklicí a vodu přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na střední stupeň a napařovací vějíř pomazejte trochou oleje, ať se k němu knedlíky zbytečně nepřilepí. Napařujte dva, maximálně tři kusy najednou s dostatečným rozestupem – počítejte s tím, že knedlíky během vaření ještě zvětší svůj objem. Dejte jim zkrátka potřebný prostor, na talíři to pak oceníte. Knedlíky napařujte v zakrytém hrnci přibližně 15 minut, vyjměte je a pár vpichy párátkem jim trochu páry upusťte. Hotové knedlíky vložte do velké nádoby a přikryjte, dokud je nebudete servírovat. 
  5. Během napařování knedlíků se pusťte do přípravy vanilkové omáčky. Ke žloutkům přilijte doušek smetany, metličkou rozmíchejte a nechte prozatím stranou. V rendlíku pak smíchejte zbývající smetanu s cukrem a vanilkovou dření (vydlabaný lusk můžete pro ještě výraznější chuť rovněž přihodit). Zahřejte smetanu k bodu varu a jakmile začne trošku probublávat, stáhněte rendlík z plamene (vyjměte rovněž prázdný lusk, pokud jste jej vložili). V tuto chvíli přilévejte žloutkovou směs pomalu do smetany a zároveň ji hbitě promíchávejte, aby se nesrazila. Rendlík vraťte opět na plotnu a na mírném ohni míchejte (už ne však tak hbitě) do zhoustnutí. Nepřehánějte to, stačí maximálně 5 minut, ať se omáčka nesrazí.
  6. Knedlík plněný povidly naservírujte doprostřed hlubokého talíře, zalijte jej poctivou dávkou této luxusní vanilkové omáčky a zasypejte mákem smíchaným s prosátým moučkovým cukrem. Užijte si tuto chvíli naplno, protože – bohužel – netrvá věčně.