Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kolikrát jste se už na jídelních lístcích setkali s bramborovými noky se špenátem a lososem? Tato hitovka už přestala být dávno hitovka. Zatímco špenátovo-hráškový krém s lososovým nokem už je rarita, se kterou se nejspíš setkáte jen u vás doma. Tedy do té doby, než ji od vás nějaká restaurace „obšlehne“. Jakmile by ji totiž nějaký kuchař ochutnal, s velkou pravděpodobností se jeho restaurace bude okamžitě touto výtečnou polévkou pyšnit.
Špenátovo-hrášková polévka s lososovými noky
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibule
- 1 až 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 800 ml zeleninového vývaru
- 120 až 130 g oloupaných brambor
- 200 g hrášku
- 2 lžičky najemno pokrájeného tymiánu
- 1 lžička najemno pokrájeného oregana
- 250 g špenátu
- Sůl
Lososové noky:
- 30 g střídky z bílého pečiva
- 50 g 30% smetany
- 100 g lososa
- 15 g žloutku
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Sůl
K podávání:
- Citron
- Zakysaná smetana
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět.
- Přidejte najemno nasekaný stroužek česneku, krátce promíchejte, aby se rozvoněl, a zalijte vývarem. Vmíchejte na kostky pokrájené brambory, osolte a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Do hrnce přidejte hrášek a bylinky. Vařte 3 minuty. Poté přidejte špenát a jen krátce vařte, aby listy ovadly. Rozmixujte polévku na jemný krém.
- Střídku pečiva rozmixujte nadrobno. Zalijte ohřátou smetanou a promíchejte.
- Lososa rozmixujte na jemnou pastu a tu přidejte spolu se žloutkem a citronovou kůrou k nasáklému pečivu. Osolte a důkladně promíchejte. Hotovou směs nechte v lednici 30 minut odpočívat.
- Z lososového „těsta“ vykrajujte pomocí lžic noky. Vkládejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a 3 minuty vařte. Opatrně vyjměte na talíř.
- Polévku servírujte s noky, plátkem citronu a smetanou. Můžete posypat čerstvými bylinkami, čerstvě mletým pepřem a například slanou granolou nebo semínky.