Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Ovesná kaše je sice skvělá a zdravá snídaně, kterou můžete ochutit a vyšperkovat pokaždé trochu jinak, ale nabízí se i jiná možnost, která splní parametry racionálního jídelníčku a těšit se na ní začnete už večer. Namísto kaše zkuste z vloček upéct košíčky. Doplňte je lahodným krémem, čerstvým ovocem a oříšky a máte hotovou luxusní snídani, která zastane i sladkou tečku po obědě, případně uspokojí chutě na sladké u odpolední kávy.
Košíčky můžete dochucovat také kakaem, skořicí nebo vanilkou či do krému vmíchat různé „superprášky“, jako je například maca, acai, acerola apod. A zdobení? Fantazii se meze nekladou, proto i tahle „jedlá“ mistička bude vždycky originálem, který bude chutnat pokaždé trochu jinak.
Ovesné tartaletky s mátovým krémem
Na 6 porcí potřebujete:
- 180 g jemných ovesných vloček
- 40 g chia semínek
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 10 g kokosového oleje
- 20 g javorového sirupu
- 180 ml vroucí vody nebo (rostlinného) mléka
- 15 až 20 g ovesné mouky
Náplň:
- 40 g xylitolu
- 3 g (asi 15 lístků) máty
- 70 g řeckého jogurtu
- 250 g polotučného tvarohu
Na ozdobení:
- Čerstvé jahody
- Pistácie
- Máta
Postup
- Ovesné vločky promíchejte v míse s chia semínky a nastrouhanou citronovou kůrou.
- Do vedlejší misky vložte kokosový olej a javorový sirup. Zalijte vroucí vodou a míchejte, dokud se tuk nerozplyne. Zalijte vločkovou směs a důkladně vařečkou promíchejte. Nechte 5 minut odpočívat.
- Směs zahustěte ovesnou moukou. Nejlépe se vám bude propracovávat rukama. Těsto by mělo mít tuhost přibližně jako plastelína. Rozdělte na 6 kousků a z každého vytvarujte placku silnou asi 0,5 cm. Vyložte těstem formičky na tartaletky o průměru 9 cm. Pečte při 170 °C (horkovzduch) 20 až 25 minut. Během pečení od formičky těsto „odskočí“ a půjde snadno vyklopit.
- Po upečení nechte krátce vychladnout a poté vyndejte na mřížku.
- Připravte si náplň. Xylitol rozmixujte s mátou najemno. Promíchejte nejdříve s jogurtem, lépe se v něm xylitol rozpustí. Poté důkladně prošlehejte s tvarohem.
- Náplň rozetřete do vychladlých košíčků. Ozdobte plátky jahod, nasekanými pistáciemi a lístky máty.