Adéla Chalupová v září nastupuje na dvouletý výcvik, na jehož konci jako jedna z prvních žen v Česku usedne do křesla operátorky provozu Jaderné elektrárny Temelín. Vedle toho se na svém Instagramu věnuje osvětě a popularizaci jaderné tematiky. Tahle „jaderná influencerka“ totiž věří, že jádro je budoucnost.

Jaderný reaktor není bomba!“ zdůrazňuje Adéla Chalupová. V kavárně kousek od Václavského náměstí to během rozhovoru zmíní ještě několikrát. Pětadvacetiletá studentka ČVUT věnovala studiu jaderné vědy a jejímu zpřístupňování veřejnosti několik let a letos v září, po skončení školy, se jí bude věnovat i profesně.

Začne totiž výcvik, v rámci kterého se během dvou let kvalifikuje na operátorku sekundárního okruhu Jaderné elektrárny Temelín. Je to vůbec poprvé, co budou mít obě české elektrárny ženu na pozici operátora; kromě Chalupové se školí ještě jedna pro práci v Dukovanech.

Je to trochu dámská revoluce. Za celou sedmatřicetiletou historii jaderných elektráren v Česku na této pozici pracovala pouze jedna. „Česko je v tomhle trochu pozadu, ženy operátorky už jsou v zahraničí zcela běžné, i v arabských zemích,“ přiznává Chalupová.

Pro lepší představu o své budoucí funkci se přirovnává k nejspíš nejznámějšímu zaměstnanci jaderné elektrárny, kreslenému Homeru Simpsonovi. I její místo bude, po boku dalších tří inženýrů, v blokové dozorně, kde bude kontrolovat a řídit všechna zařízení.

Forbes Digital Premium