Na karanténu už se vymluvíte málokde, sezona dětských oslav a pikniků je tu! Pokud jste přeborník v zapomínání na podobné akce, ale vaše svědomí připomíná, že doma připravené občerstvení je přeci jenom vhodnější než pytlík křupek nebo gumových medvídků, inspirujte se, jak situaci jakž takž zachránit, a přitom chystáním nestrávit víc než 10 minut času.
Nečekejte žádné gastro zázraky, ale jednoduché tipy ověřené na reálných dětech. Vtipné špízy s ovocem a palačinkami fungují i s tortillami, lavašem nebo třeba marshmallows, sušenky ze dvou surovin smí i ti nejmenší a podobně jako suché bílé potěší také maminky, jelikož jsou bez mouky a přidaného cukru. Zato poslední recept maminkám určitě radost neudělá, nicméně většině malých „gurmánů“ ano – jedná se o párky v těstíčku. Kombinace uzenin a listového těsta vzbuzuje v dospělých úděs (nicméně ať hodí párečkem ten, kdo ani neochutná!), zato v dětech nadšení, tak zvažte, jestli právě tahle zhýralost nebude ta pravá volba.
Rychle & jednoduše: palačinkové špízy s ovocem
Potřebujete:
- Bobulovité ovoce (borůvky, ostružiny, pevné maliny, jahody, hroznové víno)
- Palačinky, tortilly nebo chléb lavaš
- Špejle
Na namazání:
- Džem
- Nutella
- Arašídové máslo
- Žervé
Postup
- Ovoce omyjte a nechte oschnout. Nejlepší je takové ovoce, co už nemusíte dál krájet, a po špejlích neklouže, tedy borůvky, ostružiny, pevné maliny, jahody, bezsemenné hroznové víno a podobně.
- Připravte si klasické palačinky nebo třeba variantu s kakaem, případně použijte pšeničnou tortillu či chléb lavaš, a potřete džemem (skvělý je i s tenkou vrstvou žervé nebo arašídového másla, pak ale nezapomeňte upozornit alergiky!) či Nutellou a pevně srolujte. Pokrájejte na kolečka, krajní kousky snězte, a hezké středové napíchejte střídavě s ovocem na špejle. Hotovo!
Tip pro extra líné rodiče: Palačinky kupte hotové nebo je jednoduše vynechte. Pak můžete ke špízům napíchat alespoň měkké bonbony nebo připravit čokoládový dip rozehřátím čokolády s trochou smetany.
I pro nejmenší: Ovesné sušenky bez cukru a bez mouky
Na asi 13 kusů potřebujete:
- 2 zralé až přezrálé banány
- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (180 g)
Můžete přidat:
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- Sekaná čokoláda
- Sekané ořechy
- Mletý kokos
- Sušené či lyofilizované ovoce
- Arašídové máslo
Postup
- Čím zralejší banány použijete, tím sladší sušenky budou. Nebojte se proto zužitkovat ani ty už přezrálé. Banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte, smíchejte s vločkami a podle toho, pro jak velké děti pečete, dochuťte skořicí, vanilkou a solí.
- Část vloček můžete nahradit stejným množstvím sekané čokolády nebo čokoládovými pecičkami, ořechy, kokosem či sušeným ovocem (já dala jahody, ale skvělé jsou také rozinky, i když u těch hrozí riziko nesnášenlivosti…). Výborné je také vmíchat trochu roztopeného arašídového či jiného ořechového másla.
- Na plechu vyloženým pečicím papírem tvarujte maximálně centimetr vysoké sušenky, které pečte asi 15 minut při 170 °C dozlatova.
- Uchovávejte v chladu v dobře uzavřené dóze a spotřebujte do 3 dnů.
Guilty pleasure: párky v těstíčku
Potřebujete:
- 1 vyválené listové těsto
- Asi 500 g krůtích párků
- Hořčice nebo kečup na potření
- 1 vejce
- Mák nebo sezam na posypání
Postup
- Párky se snažte vybrat kvalitní a v jedlém střívku, abyste je nemuseli loupat. Dobrá varianta jsou také minipárečky, které už není třeba krájet. Jinak každou nohu nakrájejte na 3 až 4 kousky.
- Těsto nůžkami rozstříhejte na trojúhelníky se základnou o něco kratší, než jsou párky. Zlehka potřete hořčicí či kečupem, obložte párkem a srolujte jako rohlík. S dostatečným odstupem skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejcem a sypejte mákem či sezamem.
- Pečte asi 12 minut při 180 °C dozlatova.