Cuketovou pizzu v naší zemi ocení hned tři velké skupiny osob: zahrádkáři, před kterými se v sezoně cuket už i jejich nejbližší schovávají, aby nebyli obdarování přerostlými zelenými monstry, mlsné povahy, kterým, když řeknete „dietní“ pizza, srdce a bříško zaplesá, a celiaci, kteří spíš než bezlepkovou mouku vyhledávájí přirozeně bezlepkové potraviny. O dietnosti cuketové pizzy můžeme vést spory, protože díky množství sýru samozřejmě úplně dietní není, ale nízkosacharidová, bezlepková a o poznání výživnější než klasická pizza rozhodně ano. Pokud patříte do alespoň jedné ze zmíněných skupin, využijte nastávající sezony cuket a tuhle zelenou alternativu vyzkoušejte. Koneckonců, korpus výborně poslouží i místo tortilly jako základ wrapů.
„Dietní“ cuketová pizza bez mouky (bezlepková & nízkosacharidová)
Na 4 malé nebo 2 větší pizzy potřebujete:
- 900 g menších pevných cuket (asi 4 kusy)
- 250 g tvrdého 30% sýra (eidam, gouda)
- 2 vejce
- Sůl & pepř
- ½ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
- 1 lžička sušeného nebo hrst čerstvého oregana
Na obložení:
- 140 g rajského protlaku
- Sůl & pepř
- ½ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
- 1 lžička sušeného nebo hrst čerstvého oregana
- Chilli dle chuti
- 2 až 3 mozzarelly
- Mrazená kukuřice
- Červená cibule
- Olivy
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka a oregano
Postup
- Omyté cukety i se slupkou nastrouhejte nahrubo (pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít!), v cedníku prosolte a nechte minimálně 15 minut pustit vodu. Poté přesuňte do utěrky a vyždímejte co nejvíce tekutiny. Čím víc se vám podaří vymačkat, tím lépe díky tomu bude pizza držet a nebude vodnatá, ale pěkně křupavá.
- Cuketu smíchejte s najemno nastrouhaným sýrem (nenechte se zlákat tučnějšími a chutnějšími druhy, eidam třicítka zde poslouží naprosto perfektně) a vajíčky a ochuťte čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a oreganem.
- Troubu vyhřejte na 200 °C. Plechy vložte pečicím papírem a přímo na něm rukama vytvarujte maximálně 5 mm silné placky. S menšími pizzami se lépe manipuluje, u větších se zase nemusíte vyrovnávat s tím, že sníte dvě. Pečte asi 15 minut, až povrch zpevní, zezlátne a placka půjde z papíru odlepit.
- Korpusy odlepte (ale nechte na papíru) a obložte dle své chuti. Já dávám protlak nebo drcená rajčata ochucená solí, pepřem, česnekem, oreganem a chilli, navrch natrhanou mozzarellu, kukuřici, kolečka cibule, olivy a poctivě zakápnu dobrým olivovým olejem.
- Pizzy vraťte ještě na pár minut do trouby, aby se sýr roztekl a zezlátl, obložte čerstvými bylinkami a podávejte.
Tip: Korpusy pečte o chvilku déle a použijte je jako bezlepkové cuketové tortilly – stačí je naplnit čímkoli máte rádi, zamotat a podávat.