Obalit kostičky sýru feta v těstíčku a následně v sezamu nebude sice nejjednodušší a „nejčistší“ úloha, ale další kroky přípravy jsou naprostá hračka. Věřte, že trpělivost v tomto případě přináší růže. Lahodná feta s křupavou krustou se sezamovým semínkem je spojení poměrně dost výrazné a jednoznačně celému salátu dominuje. Není proto potřeba salát jakkoli komplikovat. Kombinace křupavého římského salátu s lehce nakyslými zrníčky a příjemně nasládlým dresinkem je přesně to pravé, co bude „supersmažáku“ z fety slušet.

Smažený sýr feta v sezamové krustě & okurkový salát s medovým dresinkem

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 1 bloček (200 g) sýru feta
  • Hladká mouka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1,5 až 2 lžíce vody
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Sezam
  • Olej na smažení

Salát:

  • 1 římský salát
  • ½ okurky
  • Hrst zrníček z granátového jablka

Dresink:

  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 rovná lžička najemno pokrájeného oregana
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Fetu osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na 6 stejně velkých kostek.
  2. Do jedné misky nasypejte hladkou mouku. Do další misky rozklepněte vejce a prošlehejte s cca 1,5 lžíce vody. K vejci přidejte sušený česnek, lžíci strouhanky a lžíci sezamových semínek. Promíchejte. Těstíčko by nemělo být moc řídké, aby rychle ze sýra nestékalo, ale ani moc husté, aby přilnulo na mouku, ve které se bude sýr obalovat jako první. Do třetí mističky nasypejte sezam – nešetřete s ním.
  3. Kousek po kousku obalujte sýr feta nejdříve v mouce. Lehce oklepejte a poté obalte ve vaječném těstíčku. Dbejte na to, aby byly všechny strany těstíčkem potřené. Můžete si pomoct lžičkou, příborovým nožem či vidličkou. Pak přendejte sýr do sezamových semínek a dobře obalte. Sezam k sýru pěkně přitiskněte a pomocí dlaní a prstů ještě dotvarujte.
  4. V hrnci (stačí menší) rozpalte olej ve vysoké vrstvě, aby se sýr po vložení celý ponořil. Fetu smažte spíše zprudka, aby se rychle krusta zatáhla. Olej ale na druhou stranu nepřepalujte, aby krusta nedostala rychle tmavou barvu. Smažte asi dvě minuty. Poté opatrně vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby nasála přebytečný tuk.
  5. Římský salát natrhejte na menší kusy. Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka a společně rozprostřete do talířů nebo misek.
  6. V misce prošlehejte ingredience na dresink a salát zlehka přelijte (nebo podávejte v mističkách k salátu). Salát zlehka promíchejte. Naservírujte na něj osmažený sýr, posypejte zrníčky granátového jablka a podávejte.