Japonské kari se na rozdíl od jihoasijského zahušťuje jíškou, nepřidává se do něj kokosové mléko (i když i s takovými variantami se rovněž setkáte), ale naopak se v něm skrývá chuťové překvapení v podobě jablka a někdy i banánu (tím se může kari dosladit místo javorového sirupu či medu). Japonské kari se podává s jasmínovou či basmati rýží a zlatavými řízky katsu obalenými v úchvatně křupavé panko strouhance. Lehký salát se svěží kyselkavou zálivkou celý pokrm příjemně dotáhne k naprosté dokonalosti.
Kuřecí katsu kari s rýží
Na 4 porce potřebujete:
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 4 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
- 1 zelené jablko (golden delicious)
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžičku kurkumy
- 1 až 2 lžíce mouky
- 600 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky sójové omáčky
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžičku koření garam masala
- pár kapek citronové šťávy
Na kuřecí katsu:
- 4 kuřecí prsní řízky (bez kůže a kostí)
- hladkou mouku na obalení
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 vejce
- 1 lžíci mléka
- panko strouhanku
- ½ lžičky bílých sezamových semínek
- ½ lžičky černých sezamových semínek
- rostlinný olej na smažení
Na salát:
- 1 mrkev
- ¼ japonské bílé ředkve (daikon)
- 4 nakládané okurky
- pár lístků koriandru
Na zálivku:
- 1 lžíci rýžového octa
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíci vody
K podávání:
- jasmínovou rýži
- měsíčky citronu
Postup
- V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na tenká kolečka nakrájenou mrkev. Průběžně asi 10 minut míchejte, dokud mrkev nezměkne a nezkaramelizuje. Vmíchejte nasekaný česnek a zázvor. Nechte je rozvonět a pak přidejte oloupané jablko nakrájené nadrobno. Restujte asi 5 minut do změknutí.
- Vmíchejte kari koření s kurkumou a mouku. Krátce zarestujte a zhoustlou směs postupně zalijte kuřecím vývarem. Pečlivě vše rozmíchejte a směs dochuťte sójovou a worcesterskou omáčkou, kečupem a javorovým sirupem. Snižte teplotu a nechte asi 20 minut probublávat do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte garam masalu a finální chuť dolaďte šťávou z citronu. Omáčku nechte prozatím stranou.
- Kuřecí prsa očistěte, nařízněte, aby byly nižší, případně lehce naklepejte. V jedné míse smíchejte hladkou mouku se solí a pepřem. V druhé míse rozšlehejte vejce s mlékem a troškou soli. Ve třetí pak smíchejte panko strouhanku se sezamovými semínky. Připravené maso postupně v mouce, vejcích a strouhance obalte.
- V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte vysokou vrstvu oleje a řízky jeden za druhým osmažte pěkně dozlatova. Po usmažení je v míse vyložené papírovými utěrkami nechte okapat od přebytečného oleje a krátce odpočinout.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na dlouhé tenké plátky, ředkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Okurky očistěte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Vše dejte do mísy s několika lístky koriandru. Z rýžového vína, citronové šťávy, javorového sirupu a vody vymíchejte zálivku a nalijte na zeleninu. Salát promíchejte.
- Omáčku přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a zahřejte. Řízky nakrájejte ostrým nožem na asi 2 cm silné proužky. Přelijte je kari omáčkou a podávejte s rýží, salátem a měsíčky citronu na zakápnutí.