Špičkový výrobce pohledových dílů pro prémiové automobilové značky je letos už čtvrtou akvizicí brněnské skupiny Winning Group. Právě včera tahle skupina, jejíž jediným akcionářem je její zakladatel Sebastian Wagner, koupila německou firmu Bolta Werke Gmbh se stoletou tradicí a třemi závody. 

Wagner, který poslední rok chodí na nákupy opravdu často, tak má další přírůstek do sekce Winning Plastics, kam má Bolta přinést nové technologie a významnou výrobní kapacitu.

„Koupili jsme ji od insolvenčního správce a hodláme její výrobu zachovat v plné míře. Stejně tak chceme zachovat přibližně 830 z tisícovky stávajících pracovních míst,“ říká Sebastian Wagner, jehož strategií je vytvořit diverzifikovaného dodavatele komponentů pro různé technologie v automobilovém průmyslu.

A akvizice Bolty do tohoto konceptu zapadá. Aktuálně totiž tvoří automotive portfolio Winning Group šest firem, které se specializují na precizní vyrábění kovových dílů, projekci atypických strojů, automatizaci a právě výrobu plastových dílů s povrchovou úpravou. 

Převzetím tří závodů Bolty a dodatečných provozů v Güterslohu a Gottmadingenu se tak Winning Plastics obohatí o nejmodernější technologie, jakými jsou výroba galvanické měděné fólie nebo MID technologie horké ražby. Značně se také zvýší výrobní kapacita celé platformy.  

„Jsme strategický investor, firmy kupujeme kvůli tomu, abychom je plně integrovali do skupiny a posunuli vpřed, u Bolty tomu není jinak,“ říká k akvizici hrdě Wagner, který je majitel a zároveň CEO Winning Group.

Podle Wagnera se Bolta skvěle hodí do jeho automotive pilíře. Jde totiž o vedoucího hráče na trhu s obrovským know-how a produktem, který utváří osobnost automobilů, jelikož jde o díly, které každý vidí a zná.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

Cenu transakce se obě strany rozhodly nezveřejnit. Přestože je ale Bolta momentálně v záporných číslech, její nákup odhadujeme na nižší stovky milionů korun, které Wagnerovi půjčila J&T. 

“Nejde o první a doufám ani o poslední spolupráci mezi námi. Jako banka se snažíme nalézat dlouhodobé partnery a pomáhat jim rozvíjet jejich byznys, se kterým rosteme i my. Winning Group je takový vzorový příklad toho, co nás baví,” říká Jan Kotek, člen představenstva J&T, zodpovědný za úvěrový úsek.

Sedmatřicetiletý Němec žijící v Brně utrácí ale už od začátku roku. V únoru koupil část německé skupiny Heinze Gruppe tvořenou firmami Linden a Sächsische Metall- und Kunstoffveredelungs.

Ty se specializují zejména na povrchově upravené plastové díly pro nákladní i osobní auta a pro průmysl. Mimo jiné vyrábí také pro BMW, Mercedes nebo Porsche.

Linden má fabriku v Hustopečích u Brna, centrálu a továrnu pak ve městě Lüdenscheid v Severním Porýní-Vestfálsku. Sächsische Metall- und Kunstoffveredelungs (SMK) pak působí v saském Oberlungwitzu.

Všechny tyto německé firmy koupila Wagnerova Winning Group přes svou dceru Winning Plastics jako asset deal. Nemovitosti, zásoby i strojní vybavení tak byly očištěné od dluhů. 

Hustopečský Linden, kam Wagner přesouvá velkou část výroby z německé pobočky, měl pak před krizí v automotive segmentu tržby přes půl miliardy korun. Ty sice předloni spadly na 446 milionů, i tak se ale covidu navzdory udržel v milionovém plusu.

V květnu Wagner akvíroval také do insolvence přivedenou Räuchle GmbH & Co. z Dieterheimu, dalšího dodavatele komponentů pro automobilový průmysl založeného v roce 1909 s obratem kolem miliardy korun. 

A aby to nebylo málo, v červnu přebral výrobce a designéra komponentů a speciálních dílů pro auta PWK Presswerk Krefeld, který sídlí v Krefeldu na západě Německa.

PWK, která padla na dno po velkých propadech prodejů v důsledku globálního nedostatku čipů, prošla v insolvenci restrukturalizací. I tak je to ale fabrika s tržbami nad stovku milionů eur a zachovanými kontrakty s klíčovými odběrateli. 

Podnik na sebe sám podal insolvenční návrh, kterého Wagner ihned využil. Pro skupinu, která chce být komplexním diverzifikovaným dodavatelem pro automobilový průmysl, jsou totiž problémy německých fabrik vyloženě neodolatelné.

Sebastian Wagner má i zde v plánu udržet většinu zaměstnanců i zachovat hlavní lokalitu v Krefeldu. „Stejně tak chceme zachovat přes sto pracovních míst v Gelenau, naopak závody v Schönbrunnu a Zittau plánujeme zavřít,“ dodává.

Původně především stavební a developerská skupina loni zvýšila své tržby o téměř dvě miliardy – z 2,3 na 4,2 miliardy. Její EBITDA se zvedla na 333 milionů. Čistý zisk skupiny pak byl loni 119 milionů korun. 

Prostřednictvím akvizic a organickým růstem tak letos Winning Group, která byla založena v roce 2016, míří ke konsolidovaným tržbám až ve výši 400 milionů eur, tedy víc jak k deseti miliardám korun. Současně zaměstnává už přes tři tisíce lidí.

Všechny letošní akvizice firem Linden Group a SMK, Räuchle, PWK a Bolta tak dělají z brněnské Winning Group a jejích větví předního dodavatele plastových a kovových dílů pro automotive, přičemž v Německu zaujímají už teď významné postavení a rozhlížejí se i po Španělsku a Americe.