Když se nemůžete se rozhodnout, jestli máte chuť na brownie, cheesecake nebo něco podzimního, jednoduše spojte všechno dohromady. Dýňové cheesecake brownie je na povrchu křupavé, uvnitř krásně vláčné, prostě ideální dezert, kterým se odměnit po náročném dni.
Univerzální dýňové pyré
Jako do většiny dýňových receptů, i do našeho budete potřebovat dýňové pyré. Pokud ho nemáte již hotové či kupované, jeho příprava je naprosto snadná. Dýni hokkaidó nakrájejte na půlměsíce, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 45 minut či do doby, než bude dýně zcela měkká. Upečenou dýni nechte kompletně vychladnout, poté odstaňte semínka, vydlabejte měkké vnitřky a ty rozmixujte dohladka. Takto je dýňové pyré připravené k použití do všemožných dezertů. Pokud ho nevyužijete všechno najednou, můžete ho uchovat v lednici po několik dnů či ho nalijte do sáčku a vložte do mrazáku, pyré tak budete mít celý podzim vždy při ruce.
Na pekáček o rozměru cca 20 x 20 cm potřebujete:
- 150 g hořké čokolády
- 90 g másla
- 2 vajíčka
- 70 g hladké mouky
- 25 g holandského kakaa
- 150 g třtinového cukru
- ¼ lžičky soli
Na dýňovou cheesecake vrstvu:
- 35 g moučkového cukru
- Půl lžičky perníkového koření
- 90 g smetanového sýru typu Philadelphie
- 90 g dýňového pyré
Postup
- Čokoládu pokrájejte na kousky a společně s máslem nechte rozpustit ve vodní lázni. Jakmile je čokoládová směs hladká, nechte zcela vychladnout.
- Na cheesecake vrstvu veškeré suroviny jen promíchejte a dejte zatím stranou.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vyložte pečicím papírem. Vajíčka společně s cukrem a solí vyšlehejte ručním šlehačem či v robotu do nadýchané a světlé pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou již našlehaná, pomalu přilijte tekutou vychladlou čokoládovou směs a zašlehejte ji do vajec. Přidejte mouku smíchanou s kakaem a solí a jen lehce promíchejte.
- Hotové těsto na brownie přelijte do připravené formy. Nyní ho rovnoměrně lžičkou poklaďte směsí z dýňového pyré a pomocí nože obě těsta lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 25 minut, na povrchu dezertu by se měla vytvořit lesklá a lehce křupavé vrstva, vnitřek by měl zůstat stále lehce mazlavý. Špejle zapíchnutá do kraje těsta by měla zůstat čistá. Upečené brownie nechte vychladnout ve formě, poté rozkrájejte na malé kousky a podávejte.