Šoulet je tradiční židovské jídlo, které se ovšem snadno zabydlelo i v ryze českých domácnostech. Voní totiž po česneku a majoránce a sytý hrách s kroupami bezvadně ochucuje cibulový výpek z pomalu pečeného husího či kachního masa. Prostě ideální podzimní comfort food.
Šoulet s husím masem, česnekem a majoránkou
Na 4 porce potřebujete:
- 150 g krup
- 200 g celého zeleného hrachu (případně fazolí)
- Sůl & pepř
- 2 husí nebo 4 kachní stehna
- Kmín
- 3 cibule (300 g)
- 1 lžíce sušené majoránky
- 5 stroužků česneku
Postup
- Kroupy a hrách každé zvlášť propláchněte, přes noc namočte do vody, druhý den osolte a v téže vodě uvařte doměkka. Případnou přebytečnou vodu z obou hrnců slijte.
- Na dno pekáče nasypejte nahrubo nasekanou a osolenou cibuli. Stehna (husí by mělo stačit jedno na dvě porce, kachní počítejte jedno na hlavu) ze všech stran osolte a posypejte kmínem, položte na cibuli, podlijte 200 ml vody, přiklopte a upečte doměkka. Podle svých možností zvolte vyšší teplotu a kratší čas pečení (180 °C a zhruba 2 hodiny) pro rychleji upečené maso, nebo nižší teplotu a delší dobu pečení (120 °C a asi 6 hodin) pro chuťově lepší výsledek.
- Maso pak odložte a v pekáči smíchejte cibulový výpek (pokud je příliš mastný, část tuku slijte), kroupy, hrách, majoránku a prolisovaný česnek. Podle chuti dosolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Do směsi zatlačte stehna a už bez poklice pečte ještě asi 30 minut při 180 °C, aby se opekla kůže.
Párování s vínem: Víno k této hostině vám vybrala nově jmenovaná národní someliérka Klára Kollárová. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a úzce spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.
„Na první pohled se nabízí kombinace s výraznějším červeným. Já bych ale šla do kontrastu a k tomuto vynikajícímu, ale těžkému a mastnému pokrmu bych zvolila bílé, maximálně růžové víno. Ne žádnou bazénovku, ale seriózní a starší víno z Ryzlinku vlašského. Tato odrůda má v sobě výraznou kyselinu, která skvěle zvládne tučnost husího stehna, a zároveň fantastickou aromatiku, která se propojí s majoránkou i česnekem. Pátrejte po vínech s označením Pálava VOC, což je označení pro vína, jež pocházejí z hroznů z unikátních vinic na Pálavě, kde se vlašáku skvěle daří. V případě rosé bych volila odrůdu Pinot noir, a přímo se nabízí ochutnat kosher víno z českého unikátního vinařství Chrámce, Klaret Rulandské modré košer Emunati 2020.“
Šoulet bez masa: Postupujte stejně, akorát cibuli dozlatova osmažte na větším množství tuku (rostlinném pro vegetariánské jídlo, na sádle pro ostatní), vmíchejte k uvařeným kroupám a hrachu a společně zapečte. Dle chuti a zásob můžete obměňovat s fazolemi, cizrnou, rýží či hrachem.