Máslová svíčka. Cože?! Reakce nás 30+ na tento tiktokový trend bývá totožná. Nicméně uznejte, že přetavit bylinkové máslo do formy svíčky je svým způsobem lákavé. A ještě lákavější je si potom do takové svíčky máčet čerstvé pečivo a chvíli žít tak, jako by nás už nikdy nikdo neměl vidět nahé.

Tento vtipný způsob servírování bylinkového másla oceníte i v případě, že vás valentýnská romantika příliš neláká, ale zcela zazdít ji také nechcete (nebo nemůžete…). Vlastnoručně vyrobené dárky se cení dvojnásob a především poživační jedinci takovou večeři při svíčkách (které potom snědí) jistě ocení.

Máslová svíčka (svíčka z česnekového bylinkového másla)

Na 2 svíčky potřebujete:

  • 250 g másla
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 hrst bylinek (zde oregano, tymián a pažitka, ale hodí se i rozmarýn, bazalka, saturejka, šalvěj či trochu máty)
  • ½ lžičky soli
  • 2 papírové kelímky nebo plechovky od pití
  • Knot (koupíte v galanterii, např. Stoklasa)
  • Izolepa
  • Špejle

Postup

  1. Máslo pokrájejte na kostky a spolu s prolisovaným česnekem (množství upravte dle vašeho očekávání o průběhu večera), nasekanými bylinkami a solí pomalu zahřívejte, až se máslo rozpustí a začne se vařit. Stáhněte plamen a od té chvíli ho za občasného míchání asi 10 minut prohřívejte.
  2. Mezitím na dno dvou papírových kelímků nebo plechovek od nápoje (250 až 330 ml) udělejte malou dírku, protáhněte jí knot, zespodu zajistěte izolepou, aby máslo nevytékalo, a svrchu přivažte na špejli jako na fotce, aby knot zůstal ve středu.
  3. Máslo sceďte přímo do kelímků (resp. cedit nemusíte, ale veškeré bylinky si beztak sednou ke dnu) a vložte minimálně na 30 minut do mrazáku nebo přes noc do lednice a poté na chvíli do mrazáku zatuhnout. Poté rozstřihněte a odstraňte obal, zkraťte knot a můžete servírovat – tedy zapálit knot, počkat, až část másla změkne, a máčet si do něj dobrý chléb nebo třeba čerstvé rohlíky.

Tip: Svíčku je třeba zapálit poměrně dost dopředu, aby máslo stihlo změknout, proto s momentem jejího zažehnutí příliš neotálejte.

Párování s vínem: Víno nám vybrala národní someliérka Klára Kollárová z Národního vinařského centra. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a úzce spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

 „Málokteré víno unese výrazný česnek a máslovou chuť. Vyberte proto výrazné bílé víno například z odrůdy Ryzlink vlašský. Sáhněte po prémiové lahvi z výrazně vyzrálých hroznů s dotekem botrytické plísně z Pálavy. Tento styl totiž v sobě nese aroma bylinek a hlavně robustní chuť, která unese i máslo. Vyzkoušet můžete třeba Ryzlink vlašský 2020 z trati Železná z Mikrosvínu Mikulov, zástupce nově otevřeného Salonu vín ČR 2023.“