Rádi experimentujeme s alternativními a zdravějšími surovinami, ale stejně tak rádi občas zůstaneme u lety prověřené klasiky, která zkrátka nijak vylepšovat nepotřebuje. A přesně tou je dnešní vaječná pomazánka. Stačí vám na ni sedm ingrediencí, pár minut času a trocha pevné vůle ji nesníst už při dochucování.
Nejlepší vajíčková pomazánka s majonézou
Na 1 misku potřebujete:
- 5 vajec
- 150 g cream cheese nebo žervé
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- Sůl & pepř
K podávání:
- Čerstvé pečivo
- Řeřicha či pažitka
- Ředkvičky
Postup
- Vejce uvařte natvrdo: vložte je do vroucí vody, 10 minut vařte, slijte, zchlaďte studenou vodou a po chvíli oloupejte. Vychladlá je nasekejte najemno nebo si pomozte kráječem na vajíčka.
- Krémový sýr smíchejte s majonézou, hořčicí (pro jemnější chuť můžete dát plnotučnou), nastříhanou pažitkou, vejci, trochou soli a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Podávejte s dobrým pečivem (epická je s našimi pivními rohlíky, domácím kváskovým chlebem nebo lahodnými sádlovými rohlíky), posypané pažitkou či řeřichou a pro jarní feeling ještě obložené plátky ředkviček.
Zdravější vajíčková pomazánka & další obměny: Poněkud lehčí verzi získáte, když cream cheese vyměníte za tučný tvaroh nebo vynecháte majonézu. V rámci zachování chuti ale nedoporučuji kombinovat obojí.
Skvělé je taky přidat rozmačkané avokádo spolu s několika kapkami citronu nebo pomazánce dodat další živiny plechovkou tuňáka. Pokud použijete toho v oleji, pak už majonézu klidně vynechte. Vajíčkovku lze také dochutit nasekanou kyselou okurkou, jarní či klasickou cibulkou místo pažitky nebo zjemnit trochou změklého másla.