Hrachovku buď milujete, nebo nenávidíte. Sytá kaše z luštěnin se dá ovšem uvařit i ve verzi, která vymaže veškerá traumata ze školních jídelen, a ukáže vám toto zdravé jídlo ve zcela novém světle (a chuti). Hrách uvařte v silném uzeném vývaru na základu z dozlatova opečené zeleniny, zjemněte smetanou, podávejte se šunkou od kosti a sledujte, jak se váš vztah k ní zásadně mění.
Hrachová kaše s mrkví, cibulkou a šunkou od kosti
Na uzený vývar potřebujete:
- 1 malé šunkové koleno, uzené s kostí, uzená vepřová žebra nebo uzené koleno
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g žlutého nebo zeleného loupaného hrachu
- 3 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 3 velké mrkve
- Sůl
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 bobkové listy
- Uzený vývar
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 až 2 lžíce sušené majoránky
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- Smažená cibulka (sušená)
Postup
- Hrachovku můžete uvařit i v klasickém kostním či hovězím vývaru, ale ten uzený jí dodá skvělou chuť. Já v řeznictví kupuji koleno od šunky od kosti, kde je stále dostatek masa, ale i kloubní kost a kůže, které vývaru dodají silnou chuť a spoustu kolagenu. V hrnci ho zalijte vodou a pozvolna vařte asi hodinu. Pokud koupíte jiné uzené vepřové (koleno, žebra, kýtu…), zeptejte se řezníka, jak dlouho se má dané maso vařit.
- Vývar slijte, nechte vychladnout a z povrchu seberte tuk. Ten můžete použít na restování cibulového základu. Maso oberte.
- Hrách propláchněte a ideálně den předem namočte. Pokud zapomenete, zalijte ho vodou alespoň před přípravou zeleniny.
- Nahrubo nakrájenou cibuli a na kolečka pokrájenou mrkev asi 8 minut dozlatova restujte na sádle. Ke konci dost osolte. Přidejte nasekaný česnek, uzenou papriku a bobkový list, nechte pár vteřin rozvonět, a vmíchejte scezený hrách. Ještě trochu osolte, zalijte vývarem asi 2 cm nad hrách a za občasného zamíchání uvařte doměkka.
- Vyndejte bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou, dochuťte majoránkou a citronovou šťávou (vynikající je i kůra), případně ještě dosolte nebo zřeďte dalším vývarem.
- Podávejte s obraným masem, čerstvou petrželkou nebo majoránkou a smaženou cibulkou. Tahle sušená cibule vydrží v uzavřené dóze dobrá několik týdnů a perfektní je na domácí hot dogy, salát gado-gado a různé asijské nudle.