Špenátový pudink si můžete dopřát primárně pro potěšení a uspokojit tak své chutě na sladké. Nicméně tímto dezertem prospějete celému vašemu tělu. Je totiž funkční – dobije vás energií a vysoké množství draslíku regeneruje vaše tělo.
Avokádo a banán obsahují velké množství draslíku, který hraje podstatnou roli v regeneraci svalů i ve funkci nervového systému a pomáhá regulovat krevní tlak. Tento minerál je potřeba pravidelně doplňovat – ideálně stravou – tedy tou nejpřirozenější cestou, kterou tělo dokáže draslík nejlépe vstřebat. Krom banánů a avokáda obsahují vysoké množství draslíku také sušené meruňky, bílé fazole, brambory a špenát.
Špenát dodá pudinku krom draslíku zelenou barvu i osvěžující chuť. Ideální je použít jemný baby špenát. K dochucení se skvěle hodí limetka v kombinaci s mátou, které pudinku dodají také velice svěží chuť. Pro doplnění můžete použít mučenku, jahody, borůvky, maliny anebo jiné ovoce, které máte rádi.
Špenátový raw pudink s mučenkou
Na 4 porce potřebujete:
- 50 g kešu ořechů
- Šťáva ze 2 limetek
- 80 g kokosového mléka z plechovky
- 100 g avokáda
- 80 g baby špenátu
- 70 g banánu
- Hrstka máty (asi 8 až 10 lístků)
Na ozdobení:
- 2 mučenky
- Plátky kokosu
- Snítka máty
Postup:
- Kešu ořechy namočte na 4 až 5 hodin do studené vody. Poté slijte a nechte okapat.
- Zjistěte, zda je mléko v plechovce tekuté, resp. že není tučná část ztuhlá. Je to možné poznat podle zvuku, když plechovkou zatřesete. Pokud je evidentní, že je část mléka zatuhlá, dejte na chvíli ohřát plechovku do teplé lázně, aby se tekutá a tučná část propojily. Ořechy, limetkovou šťávu a kokosové mléko rozmixujte ve food procesoru do hladkého krému. Lépe se budou do směsi zapracovávat další ingredience a směs bude hladší.
- Dále přidejte do food procesoru avokádo, špenát, banán a mátu a mixujte dohladka.
- Pudink přendejte do skleniček a nechte v lednici vychladit.
- Před podáváním ozdobte mučenkou, kokosem a snítkou máty.