Rozmanitá a nestálá. Tak by se dala definovat italská polévka minestrone. Je velmi oblíbená, a přesto neexistuje jednotný recept na její přípravu. Možná právě to je na ní lákavé. Můžete ji vždy přizpůsobit sezoně, stavu domácích zásob i momentálním chutím.

Pochutnáte si na čistě zeleninové verzi stejně jako na verzi s pancettou, kterou jednoduše opečete spolu s cibulovým základem. Polévce tak dodáte na masové chuti a vůni. V minestrone nechybí fazole různých barev a spíše menší druh těstovin. Výslednou chuť lze završit parmazánem, pestem nebo jen čerstvě pomletým pepřem. Užijte si bohatou polévku, která vám v každém ročním období nabídne přehlídku té nejlepší zeleniny –⁠ následující recept berte spíše jako inspiraci a do polévky použijte vždy tu zeleninu, která je v sezoně nebo zrovna po ruce.

Italská polévka minestrone se sezonní zeleninou, fazolemi a těstovinami

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 kořenovou petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 větší bramboru
  • ½ kedlubny
  • ½ cukety
  • 100 g kadeřavé kapusty
  • asi 240 g konzervovaných bílých fazolí cannellini
  • 400 g rajčatového pyré (passaty) nebo 3 velká rajčata
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky oregana
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl
  • 100 g menších těstovin (conchiglie, orecchiette)
  • strouhaný parmazán
italska polevka minestrone

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodit můžete také asi 100 gramů na kostičky pokrájené pancetty. Přidejte jemně nasekaný česnek a nechte jej jen pár vteřin rozvonět.
  2. Pokračujte s přidáním tvrdší nakrájené zeleniny – mrkev a petržel na kolečka, řapíkatý celer na měsíčky, brambory a kedlubnu na kostičky.
  3. Restujte pár minut, dokud zelenina nezačne měknout a získávat pěknou barvu. Pak vmíchejte na menší kousky nakrájenou cuketu a tvrdých stonků zbavené listy kadeřávku.
  4. Bílé fazole sceďte a propláchněte, přidejte do hrnce spolu s passatou. V sezoně použijte čerstvá sladká rajčata, která oloupejte podle tohoto návodu.
  5. Přidejte vývar a bylinky, osolte a na mírném plameni vařte do změknutí veškeré zeleniny (asi 20 minut). Na posledních pár minut vmíchejte těstoviny (přesný čas zvolte podle konkrétního typu) a vařte odkryté, dokud nezměknou.
  6. Druhá možnost je těstoviny uvařit v mezičase v jiném hrnci a na závěr je do minestrone vmíchat nebo těstoviny naservírovat do jednotlivých talířů a polévkou je v nich zalít.
  7. Minestrone posypejte nastrouhaným parmazánem. Můžete ji dle chuti zakápnout trochou olivového oleje nebo přidat lžičku zeleného pesta.

Jak vyzrát na děti: Část zeleniny můžete v polévce (jak to bývá u Italů někdy zvykem) propasírovat či rozmixovat. Vznikne tak hustější verze zdravé zeleninové minestrone. Tento trik může zapůsobit i na děti, které by jinak větší kusy zeleniny dost možná odradily.

Vývar: Použijte domácí poctivý zeleninový, kuřecí nebo hovězí vývar.

italska polevka minestrone