Měkké jako obláček, s vůní másla a vanilky a chutí skořice. Na povrchu křupavé, uvnitř krásně vláčné, tak přesně to jsou snickerdoodle sušenky. Pokud hledáte delikátní způsob, jak potrénovat na vánoční cukroví, snickredoodle jsou pro vás to pravé.
Tato pochutina je oblíbená především v USA. Původně pochází z americké Nové Anglie, kam snickerdoodle přinesli nejspíše přistěhovalci z Německa či Dánska.
Do tradičního amerického receptu se přidává tzv. cream of tartar neboli vinný kámen, který v tuzemsku není příliš rozšířený. Proto ho nahrazuji sodou a kapkou citronu, který se postará o to, aby byla soda dostatečně účinná.
Skořicové sušenky Snickerdoodle
Na cca 20 sušenek potřebujete:
- 220 g změklého másla
- 180 g krupicového cukru
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 320 g hladké mouky
- ¾ lžičky jedlé sody
- špetku soli
Na obalení:
- 50 g krupicového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a velký plech vystelte pečicím papírem. Máslo společně s krupicovým cukrem vyšlehejte v robotu pomocí ploché šlehací metly či pomocí ručního šlehače do nadýchané a světlé pěny, na maximální rychlost to trvá několik minut. Přidejte vanilkový extrakt a citron a krátce prošlehejte.
- Přidejte vajíčko a žloutek a šlehejte další cca minutu, dokud nevznikne kompaktní hladká směs. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku, sodu a sůl a najednou vše přidejte k těstu. Pokud pracujete v robotu, krátce mouku do těsta zapracujte pár pulzy. Pokud máte pouze ruční šlehač, je lepší směs mouky zapracovat ručně pomocí cukrářské stěrky.
- V malé misce smíchejte na obalení krupicový cukr se skořicí. Z těsta vytvořte malé kuličky o průměru asi 3 cm a řádně je obalte ve skořicovém cukru. Ačkoli se vám bude možná zdát těsto příliš mokré, nepřidávejte více mouky, sušenky by byly tvrdé.
- Kuličky klaďte rovnoměrně na plech, v troubě se zvětší a roztečou, tak s tím počítejte a nechte jim vetší rozestupy. Těsto vystačí na 2 až 3 plechy.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte 8 až 9 minut, sušenky by po vyndání z trouby měly být ještě lehce nedopečené a měkké. Nechte je cca 2 minuty odpočívat na plechu, následně je pomocí obracečky přendejte na chladicí mřížku. Nechte dojít do pokojové teploty.