Bagely stačí uhníst, vytvarovat, povařit a upéct, mezi jednotlivými kroky nechat odpočinout a je to… Nuže dobrá, příprava je vcelku zdlouhavá a není pro každého. Kdo se do ní však jednou pustí a bude se držet receptu, bagely hravě zvládne a nesmírně si na nich pochutná. S těmi koupenými se totiž nedají srovnat. Dobrý bagel je po rozkrojení delikátně žvýkavý, což ucítíte i na omak. Zvenčí je křupavý, a dokonale opečený. Ječný slad podpoří onu krásnou barvu a výraznou chuť.

Pojměte přípravu bagelů třeba jako výzvu, kterou si oblíbíte díky vložené kreativitě. Posypky můžete měnit dle nálady a vytvářet i různé směsi. S obložením hotových bagelů si vyhrajte podle oblíbenosti jednotlivých surovin nebo je přizpůsobte chystané sešlosti či ročnímu období. Níže naleznete několik osvědčených tipů, čím bagely obohatit, abyste si náležitě pochutnali.

Domácí bagely

Na 6 bagelů potřebujete:

  • 260 ml vlažné vody
  • 1 lžíce sirupu z ječného sladu (cca 15 ml)
  • ½ balíčku aktivního sušeného droždí (cca 5 g)
  • 440 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 1 rovná lžíce soli (cca 10 g)

Dále:

  • Rostlinný olej na vymazání
  • Celý mák
  • Sezamová semínka (černá a bílá)
  • Sušená cibule

Na vodní lázeň:

  • cca 2 litry vody
  • 3 až 4 lžíce sirupu z ječného sladu (cca 60 ml)
  • 1 lžička jedlé sody

Postup

  1. Příprava těsta: Do misky nalijte vodu a rozmíchejte v ní sirup s droždím. Nechte chvilku odležet. Ve velké míse smíchejte mouku se solí a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj rozpuštěné droždí a obsah smíchejte.
  2. Překládáním přes sebe vytvořte ze směsi pevnou hmotu. Vyklopte ji na čistou plochu a věnujte jí poctivých 10 až 15 minut ručního hnětení. Jakmile získáte tuhé, hladké, stále mírně lepivé těsto, máte hotovo.
  3. Bochánek hotového těsta vložte do mísy spojem dolů, posypejte lehce moukou a zakryjte čistou utěrkou. Těsto nechte kynout při pokojové teplotě 1,5 až 2 hodiny, dokud nezvětší objem.
  4. Tvarování bagelů: Vykynuté těsto vyklopte na čistou pracovní plochu, poplácejte a rozdělte pomocí váhy na 6 stejně velkých kousků. Jeden by měl vážit okolo 120 g.
  5. Každý kousek těsta zabalte ze všech stran směrem ke středu a spojem položte na plochu. Obejměte jej dlaní (konečky všech prstů se budou dotýkat podložky) a rotujte dokola, dokud nedocílíte hladké koule. V tomto kroku nepřidávejte již žádnou mouku. Koule zakryjte na cca 20 minut utěrkou.
  6. Začněte postupně tvarovat bagely. Vybrat si můžete ze dvou způsobů: Z koule vyválejte hada s lehce užšími konci. Prostřední část položte na hřbet ruky a konce hada přes sebe v dlani přeložte. Těsto přitiskněte a na pracovní ploše trochu poválejte tak, aby se konce spojily. Prstenec pak sejměte z ruky a otáčením dokola jej zlehka roztáhněte.
  7. Nebo doprostřed koule vtlačte palec a vytvořte díru. Vezměte si prstenec do obou rukou a otáčením roztahujte. Bagely budou v průměru cca 10 cm široké (asi 5cm díra ve vnitřním kruhu se dalším kynutím ještě smrskne).
  8. Vytvarované bagely odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, který jste po celé ploše potřeli olejem. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte 45 až 60 minut kynout.
  9. Příprava posypek, vodní lázeň a plovoucí test: Do hlubších talířů připravte různé posypky, ve kterých bagely před pečením obalíte. My jsme zvolili celý mák, směs sezamových semínek a sušenou cibuli s většími plátky.
  10. Do velkého hrnce nalijte asi 2 litry vody a rozmíchejte v ní ječný sirup. Voda bude tmavá jako čaj. Přidejte jedlou sodu a vodní lázeň přiveďte k varu.
  11. Mezitím proveďte plovoucí test, kterým odhalíte správné nakynutí bagelů. Jeden bagel vložte do misky s čistou vodou, a pokud bude plavat, můžete pokračovat ve vaření. Pokud by neplaval, nechte zakryté bagely ještě kynout a test po chvíli zopakujte.
  12. Vaření a pečení bagelů: Vroucí vodu v hrnci ztlumte a z povrchu seberte vzniklou pěnu. Do hrnce vložte 2 až 3 bagely (abyste jej nepřeplnili) a po 45 vteřinách je pomocí děrovaných lžic otočte.
  13. Po dalších 45 vteřinách bagely vyjměte a vlhké je rovnou z jedné strany obalte v připravených posypkách. Stejně pokračujte se zbylou dávkou bagelů. (Po uvaření se bagely lehce zploští, pečením však zase mírně vyrostou).
  14. Obalené bagely odložte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený novým pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečte cca 10 minut, pak plech otočte o 180° a pokračujte v pečení ještě 5 až 8 minut do zlatohněda a křupava.
  15. Hotové bagely přeneste opatrně na mřížku a nechte vychladnout. Následně je podélně rozkrojte zoubkovaným nožem a pusťte se do jejich plnění.

Čím bagely obložit?

  • Oblíbená je varianta krémového sýru s plátky uzeného lososa, pár kapkami citronu, kroužky naložené červené cibule, čerstvým koprem a kapary.
  • Vyzkoušejte rovněž krémový sýr, zelené pesto a ředkvičky v kombinaci s řeřichou.
  • Nebo snídaňovou verzi s míchanými vajíčky a opečenou slaninou, případně BLT bagel (bacon-lettuce-tomato) se slaninou, salátkem a rajčaty.
  • Do bagelů se hodí i rybí pomazánka, našlehané hnědé máslo, domácí paštika, kachní rillettes, plátky roastbeefu aj.

Tipy & triky

  • Na čerstvě upečených bagelech si pochutnáte nejvíce. Můžete jich však část i zamrazit. Před podáváním je rozkrojte a krátce opečte, aby znovu získaly lahodnou chuť a křupavost.
  • Bagely můžete vyválet v posypkách všeho druhu. Skvěle se na nich bude vyjímat také drcený kmín, lněné semínko, vločková sůl, sušený česnek nebo třeba na závěr pečení přidaný strouhaný sýr.