Smørrebrød je tradiční dánský chléb s máslem a řadou lahodných ingrediencí. Hutnost chleba a poctivá nálož surovin z něj dělají výživný pokrm. V Dánsku je natolik oblíben, že se dá považovat za národní jídlo i samotný symbol Dánska.

Jednou z mnoha populárních variant je právě ta se sleděm či lososem. Dalšími oblíbenci jsou „leverpostej“ (žitný chléb s játrovou paštikou) či verze s roastbeefem (podle našeho receptu si upečte jemný telecí nebo klasický hovězí roastbeef). Výjimkou na chlebu není ani úhoř, masová roláda či vejce a sýry. Připravují se varianty vegetariánské i veganské, avšak, kdo nemá jistá omezení, ryby jsou zkrátka nejchutnější volbou.

Dánské žitné chlebíčky smørrebrød

Na 3 žitné chleby se sleděm potřebujete:

  • 3 plátky žitného kváskového chleba
  • Máslo na potření
  • 200 g řepové pomazánky
  • 200 g sleďových oček v oleji
  • 1 až 2 naložené okurky
  • Pár koleček šalotky
  • Pár koleček červené cibule
  • 3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 3 plody kaparů
  • Řeřicha na ozdobu

Na 3 žitné chleby s lososem potřebujete:

  • 3 plátky žitného kváskového chleba
  • Máslo na potření
  • 100 g uzeného lososa
  • 50 g kaviáru
  • 3 ředkvičky
  • 3 lžičky majonézy
  • Pažitka na ozdobu
  • Klíčky česneku na ozdobu

Postup

  1. Středně silné plátky domácího žitného chleba (zkrátka takové, aby unesly onu poctivou nálož) namažte vrstvou másla.
  2. Smørrebrød se sleděm: Po celé ploše chleba naneste vidličkou kupovanou či domácí řepovou pomazánku nebo nakládanou řepu nakrájenou na nudličky.
  3. Navrch chlebíčku položte 1 až 2 filety sledě, kousky domácích nakládaných okurek, kolečka šalotky a červené cibule. Lžičkou naneste hrubozrnnou hořčici. Ozdobte kapary a řeřichou.
  4. Smørrebrød s lososem: Na každý plátek položte 2 až 3 menší plátky lososa nebo gravlaxu. Na chlebíčky rozdělte kaviár a obložte je tenkými kolečky ředkviček. Z ředkvičkových listů pak můžete vyrobit skvělé domácí pesto.
  5. Vše dolaďte kopečkem domácí majonézy. Ozdobte pažitkou a hrstkou česnekových klíčků.

Jak nejlépe konzumovat smørrebrød: Vzhledem k bohatému obložení těchto „otevřených sendvičů“ se často jedí klasickým příborem. Vidlička s nožem vykonají skvělou službu a zachrání spoustu ingrediencí, které by mohly dost možná padnout vedle. A to by byla opravdu škoda.