S receptem na dort k jakékoli příležitosti budete vždy o krok napřed. A ať už pojmete koláč s poctivou náloží čokolády jako láskyplný prvomájový dezert nebo jen jako dort pro vykouzlení úsměvu a uspokojení i těch nejnáročnějších gurmánů, jeho chuť zůstane stále stejně bohatá a rozhodně vám učaruje.
Čokoládový dort ve stylu brownie zdobí lahodná křehká pusinka. Ta se během pečení zvedne a navrchu rustikálně popraská. Po zchladnutí opět lehce spadne, avšak svou křehkost si zachová. Před podáváním stačí dort poprášit už jen zlehka kakaem. Pochutnáte si na něm však i v kombinaci s čerstvým ovocem, šlehačkou či zmrzlinou. Uzpůsobte jej dle sezony, všedních i nevšedních příležitostí.
Čokoládový dort s křehkou pusinkou
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
- 250 g 72% hořké čokolády
- 180 g másla
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g třtinového cukru
- 60 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 40 g jemně mletých mandlí
Na pusinku:
- 4 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička bílého octa
- 15 g kakaa + na posypání
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Boky vymažte tukem a rovněž vyložte pečicím papírem.
- Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a dbejte na to, aby se dno misky nedotýkalo vody. Občas promíchejte, následně odstavte a nechte zchladnout.
- Do mísy mixéru se šlehacím nástavcem vložte vejce, žloutky, vanilku a třtinový cukr. Šlehejte několik minut, dokud nezískáte světlou nadýchanou směs.
- V jiné míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a mletými mandlemi. (Mandle můžete zaměnit i za jemně mleté lískové oříšky).
- Do vaječné směsi nejprve po pramínku zašlehejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Poté přidejte po částech sypkou směs a důkladně zašlehejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180 °C v rozmezí 20 až 25 minut. Ke konci pečení začněte šlehat bílky – příprava čokoládové pusinky zabere asi 10 minut.
- Bílky našlehejte nejprve zlehka, poté přidávejte po lžících cukr. Šlehejte postupně na vyšší rychlost asi 5 minut, dokud nezískáte lesklý pevný sníh. Pro stabilizaci bílku zašlehejte ke konci ocet.
- Mezitím smíchejte kakao s kukuřičným škrobem a prosejte přes jemné síto. Pomocí stěrky jej pak zlehka vmíchejte k vyšlehaným bílkům.
- Směs rozetřete na předpečený korpus a vložte zpět do trouby. Pečte asi 25 minut, dokud pusinka na povrchu nezpevní. Zvenku bude příjemně křupavá, uvnitř lahodně měkká.
- Dort nechte po vyjmutí z trouby zchladnout na mřížce. Poté opatrně sejměte formu včetně pečicího papíru a nechte jej zcela vychladnout. Před podáváním posypejte prosátým kakaem.