S receptem na dort k jakékoli příležitosti budete vždy o krok napřed. A ať už pojmete koláč s poctivou náloží čokolády jako láskyplný prvomájový dezert nebo jen jako dort pro vykouzlení úsměvu a uspokojení i těch nejnáročnějších gurmánů, jeho chuť zůstane stále stejně bohatá a rozhodně vám učaruje.

Čokoládový dort ve stylu brownie zdobí lahodná křehká pusinka. Ta se během pečení zvedne a navrchu rustikálně popraská. Po zchladnutí opět lehce spadne, avšak svou křehkost si zachová. Před podáváním stačí dort poprášit už jen zlehka kakaem. Pochutnáte si na něm však i v kombinaci s čerstvým ovocem, šlehačkou či zmrzlinou. Uzpůsobte jej dle sezony, všedních i nevšedních příležitostí.

Čokoládový dort s křehkou pusinkou

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 250 g 72% hořké čokolády
  • 180 g másla
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 40 g jemně mletých ​​mandlí

Na pusinku:

  • 4 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička bílého octa
  • 15 g kakaa + na posypání
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Boky vymažte tukem a rovněž vyložte pečicím papírem.
  2. Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a dbejte na to, aby se dno misky nedotýkalo vody. Občas promíchejte, následně odstavte a nechte zchladnout.
  3. Do mísy mixéru se šlehacím nástavcem vložte vejce, žloutky, vanilku a třtinový cukr. Šlehejte několik minut, dokud nezískáte světlou nadýchanou směs.
  4. V jiné míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a mletými mandlemi. (Mandle můžete zaměnit i za jemně mleté lískové oříšky).
  5. Do vaječné směsi nejprve po pramínku zašlehejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Poté přidejte po částech sypkou směs a důkladně zašlehejte, dokud se vše nespojí.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180 °C v rozmezí 20 až 25 minut. Ke konci pečení začněte šlehat bílky – příprava čokoládové pusinky zabere asi 10 minut.
  7. Bílky našlehejte nejprve zlehka, poté přidávejte po lžících cukr. Šlehejte postupně na vyšší rychlost asi 5 minut, dokud nezískáte lesklý pevný sníh. Pro stabilizaci bílku zašlehejte ke konci ocet.
  8. Mezitím smíchejte kakao s kukuřičným škrobem a prosejte přes jemné síto. Pomocí stěrky jej pak zlehka vmíchejte k vyšlehaným bílkům.
  9. Směs rozetřete na předpečený korpus a vložte zpět do trouby. Pečte asi 25 minut, dokud pusinka na povrchu nezpevní. Zvenku bude příjemně křupavá, uvnitř lahodně měkká.
  10. Dort nechte po vyjmutí z trouby zchladnout na mřížce. Poté opatrně sejměte formu včetně pečicího papíru a nechte jej zcela vychladnout. Před podáváním posypejte prosátým kakaem.