Nepečené a osvěžující dezerty jsou na léto jako dělané. Lehký vanilkový krém z domácího pudinku odlehčený šlehačkou v kombinaci s cukrářskými piškoty a šťavnatým ovocem. Přesně tyto chutě najdete v dezertu jménem Charlotte neboli Šarlota.
Jako mnoho dalších zákusků, i tento vznikl nejspíše ve Francii na počátku 19. století. Kdo ale byla žena, jejíž jméno dort nese, se už bohužel nedozvíme.
Nepečený jahodový dort Šarlota s malinami
Na formu o průměru 20 cm potřebujete:
Na krém:
- 400 g plnotučného mléka
- Lžička mleté vanilky či vyškrábaný vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 70 g krupicového cukru
- 30 g škrobu
- 80 g másla
- 250 g smetany ke šlehání
Na dokončení:
- 250 g Savoiardi (cukrářských) piškotů
- 500 g jahod
- 200 g malin
Postup
- Mléko společně s mletou vanilkou či vyškrábaným luskem nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte lžíci mléka. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
- Hladkou omáčku přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Přiveďte k varu a dále za stálého míchání vařte 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence pudinku.
- Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte na kostky pokrájené máslo. Počkejte, až se rozpustí a zamíchejte dohladka. Nakonec krém přelijte do čisté mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, díky tomu se nevytvoří škraloup. Krém nechte vychladnout na lince a poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 5 hodin.
- Jakmile je pudink ztuhlý, vyšlehejte smetanu ke šlehání do husté šlehačky. Po lžících ji zapracujte do pudinku pomocí cukrářské stěrky, a vytvořte tak hustý nadýchaný krém. Asi polovinu jahod pokrájejte na malé kousky. Připravte formu o průměru okolo 20 cm a na její strany postavte cukrářské piškoty po celém obvodu. Piškoty vystelte také celé dno. Přidejte asi polovinu krému, uhlaďte a přidejte bohatou vrstvu pokrájených jahod a polovinu malin.
- Poklaďte další vrstvou piškotů, následně přidejte druhou polovinu krému. Hotový dort vložte ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin. Ztuhlý dort vyndejte z formy, ozdobte zbylým ovocem a podávejte.
Tip: Zbylé bílky zamrazte a později chytře využijte do dalšího parádního dezertu, jako je bezé roláda, mini pavlova, pistáciové laskonky nebo klasických pusinek.