Nepečené a osvěžující dezerty jsou na léto jako dělané. Lehký vanilkový krém z domácího pudinku odlehčený šlehačkou v kombinaci s cukrářskými piškoty a šťavnatým ovocem. Přesně tyto chutě najdete v dezertu jménem Charlotte neboli Šarlota.

Jako mnoho dalších zákusků, i tento vznikl nejspíše ve Francii na počátku 19. století. Kdo ale byla žena, jejíž jméno dort nese, se už bohužel nedozvíme.

Nepečený jahodový dort Šarlota s malinami

Na formu o průměru 20 cm potřebujete:

Na krém:

  • 400 g plnotučného mléka
  • Lžička mleté vanilky či vyškrábaný vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g škrobu
  • 80 g másla
  • 250 g smetany ke šlehání

Na dokončení:

  • 250 g Savoiardi (cukrářských) piškotů
  • 500 g jahod
  • 200 g malin

Postup

  1. Mléko společně s mletou vanilkou či vyškrábaným luskem nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte lžíci mléka. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
  2. Hladkou omáčku přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Přiveďte k varu a dále za stálého míchání vařte 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence pudinku. 
  3. Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte na kostky pokrájené máslo. Počkejte, až se rozpustí a zamíchejte dohladka. Nakonec krém přelijte do čisté mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, díky tomu se nevytvoří škraloup. Krém nechte vychladnout na lince a poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 5 hodin.
  4. Jakmile je pudink ztuhlý, vyšlehejte smetanu ke šlehání do husté šlehačky. Po lžících ji zapracujte do pudinku pomocí cukrářské stěrky, a vytvořte tak hustý nadýchaný krém. Asi polovinu jahod pokrájejte na malé kousky. Připravte formu o průměru okolo 20 cm a na její strany postavte cukrářské piškoty po celém obvodu. Piškoty vystelte také celé dno. Přidejte asi polovinu krému, uhlaďte a přidejte bohatou vrstvu pokrájených jahod a polovinu malin.
  5. Poklaďte další vrstvou piškotů, následně přidejte druhou polovinu krému. Hotový dort vložte ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin. Ztuhlý dort vyndejte z formy, ozdobte zbylým ovocem a podávejte.

Tip: Zbylé bílky zamrazte a později chytře využijte do dalšího parádního dezertu, jako je bezé roláda, mini pavlova, pistáciové laskonky nebo klasických pusinek.