Polovina léta je za námi a vy už jste vyčerpali nápady na originální pokrmy z grilu? A radicchio neboli čekanku už jste grilovat zkusili? Jeho nahořklá chuť se tepelnou úpravou lehce potlačí a sladká sušená rajčata ji kompletně vyváží. Nesmí chybět ani křupavý element v podobě kořeněné cizrny pečené v troubě. Jestli máte rádi trochu pikantní, přidejte do marinády na cizrnu trochu mletého kajenského pepře. Tato křupavá cizrna výborně nahradí krutony, a to nejen do salátu, ale i do polévky.

Jak z vegetariánského salátu udělat veganský? Halloumi nahraďte tofu a jednoduše si vyrobte veganský parmezán.

Jak naopak přichystat verzi pro milovníky masa? Na gril přihoďte pěkně vyzrálý pupek nebo roštěnec a nachystejte si kousek pečiva, protože tu šťávu nesmíte prostě v talíři nechat.

Čekankový salát z grilu, halloumi a křupavá cizrna z trouby

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:

Křupavá cizrna:

  • 100 g vařené cizrny
  • ½ lžíce olivového oleje
  • Uzená mletá paprika
  • Mletý římský kmín
  • Sůl & pepř

Salát:

  • 2 radicchia (červená čekanka)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Hrst piniových semínek
  • Sušená rajčata naložená v oleji
  • 150 g sýru halloumi
  • Parmezán

Zálivka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rovná lžička nadrobno nakrájeného oregana
  • 1 rovná lžička nadrobno nakrájeného tymiánu
  • Sůl & pepř

Postup:

  1. Cizrnu, je-li z konzervy, nechte okapat v cedníku. V misce zakápněte asi lžící olivového oleje. Lehce zaprašte uzenou paprikou a římským kmínem. Osolte, opepřete a promíchejte. Cizrnu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v režimu horkovzduch při 200 °C 15 až 20 minut.
  2. Salát radicchio nakrájejte každý na 6 klínků. Pokapejte olivovým olejem, osolte a pak grilujte z obou stran cca po 3 až 4 minutách. Poslouží vám klasický venkovní gril, jeho stolní varianta, grilovací pánev i trouba s režimem grilu. Po opečení naservírujte na talíře anebo na větší mísu.
  3. Piniová semínka nasucho opečte. Sušená rajčata (2 na 1 porci) nakrájejte nadrobno. Halloumi nakrájejte na plátky a ogrilujte dozlatova. Parmezán nastrouhejte na hoblinky.
  4. Připravte si zálivku: promíchejte olej, citronovou šťávu, najemno nasekaný česnek a bylinky, sůl a pepř. Ogrilovaný salát posypejte piniovými semínky, rajčaty, halloumi sýrem i parmezánem. Nakonec přelijte zálivkou.