Pro ty, co se striktně drží zdravých zásad ohledně svého jídelníčku, stojí klasická pizza pravděpodobně v zóně nezdravých, až zakázaných potravin. Celozrnná pizza je řešením pro uspokojení výživových potřeb i tužeb po křupavém těstě s lahodnou oblohou včetně sýra. Pakliže se sacharidům nevyhýbáte, je tento recept možnost, jak s klidem pizzu zařadit do racionálního jídelníčku. Namísto uzeniny je na ní zelenina, zelenina a ještě jednou zelenina. Kombinaci jednotlivých druhů i množství si můžete ladit podle sebe. Pokud chcete snížit množství kalorií, nahraďte mozzarellu její odlehčenou verzí. A pokud je vaším cílem vytvořit pizzu čistě veganskou, nahraďte sýr jeho rostlinnou alternativou.

Celozrnná vegetariánská pizza s grilovaným lilkem

Na 1 velkou pizzu o průměru 35 cm potřebujete:

  • 20 g droždí
  • 3 g cukru
  • 150 ml vlažné vody
  • 250 g celozrnné špaldové mouky hladké + na pomoučení
  • 6 g soli
  • 20 g olivového oleje

Na obložení:

  • 1 menší nebo ½ většího lilku
  • Sůl
  • Olivový olej
  • 100 g passaty
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst směsi bylinek – bazalka, oregano, tymián
  • ½ červené cibule
  • 50 až 70 g žampionů
  • 1/3 cukety
  • ½ červené papriky
  • ½ zelené papriky
  • 120 g mozzarelly
  • Hrst piniových semínek
  • Čerstvé bylinky na posypání hotové pizzy

Postup

  • Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr a vlažnou vodu a promíchejte. Nechte 20 minut na teplém místě.
  • V míse smíchejte mouku se solí. Přilijte vzešlý kvásek, olej a zpracujte těsto. Zadělávejte ho ideálně několik minut. Poté lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 1,5 až 2 hodiny kynout.
  • Lilek nakrájejte na slabé plátky a z obou stran osolte. Nechte 20 minut vypotit. Poté z obou stran osušte papírovou utěrkou a lehce pokapejte olivovým olejem. Krátce ogrilujte na kontaktním grilu nebo opečte na pánvi.
  • Troubu zapněte na 250 °C a dovnitř vložte plech.
  • Vykynuté těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na kulatý plát o průměru 35 cm. Přendejte těsto na pečicí papír.
  • Na plát těsta rozetřete ve slabé vrstvě passatu. Česnek a bylinky nasekejte najemno a rovnoměrně rozprostřete po těstě.
  • Pizzu obložte na tenko pokrájenými žampiony, cibulí, cuketou nakrájenou na slabé plátky, grilovaným lilkem, paprikou nakrájenou na kostičky a natrhanou mozzarellou. Posypejte piniovými semínky.
  • Na ruku si nasaďte spolehlivou chňapku a vyndejte plech z trouby, rychle, ale opatrně přetáhněte papír s pizzou na plech a vložte zpět do trouby. Teplotu stáhněte na 230 °C a pečte 15 až 20 minut dozlatova.
  • Nakrájejte a posypejte bylinkami.