Luxusní hovězí pečeni připravíte i z levnějšího kusu masa. Hovězí brisket je sval umístěný v hrudní části mezi běhy, který vcelku váží přes 4 kilogramy. Takto v kuse, připravovaný na grilu, je velice populární v USA. V Česku se spíše setkáte s masem rozbouraným na menší kusy a najdete ho pod názvem hrudí.

Hrudí je v tuzemské kuchyni obecně trochu podceňováno a často se používá k přípravě silného masového vývaru, resp. do polévek. Ano, takový vývar chcete jíst, ale byla by škoda zavírat si dveře ke skvělému univerzálnímu masu, které můžete využít krom polévky i k dušení, pečení i pro přípravu mletého masa. Dlouhá masová vlákna jdou naproti přípravě skvělého trhaného masa do burgerů nebo k podávání s různými přílohami. A právě tak můžete podávat i toto pečené hrudí – trhané na vlákna anebo krájené na úhledné plátky. Krom bramborové kaše s křenem se k podávání hodí i jiné bramborové přílohy, rýže nebo pečivo. Pokud byste omáčku ještě více redukovali, je možné trhaný brisket v omáčce obalit a připravit si již zmiňované burgery.

Hovězí hrudí/brisket s křenovou kaší

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1 kg hovězího hrudí na pečení (mohou být 2 kousky po ½ kg)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžíce mleté uzené papriky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 1 rovná lžička lístků tymiánu
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce bourbonu (můžete vynechat)

Křenová kaše:

  • 1 kg oloupaných brambor (ideálně moučné – varný typ C)
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 až 2 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
  • Sůl

K podávání:

  • Smažená cibule

Postup

  1. Tukové krytí na mase (je-li přítomno) nařízněte do kříže. Maso z obou stran osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a maso zprudka z obou stran opékejte po 3 minutách (nejdříve tukovým krytím dolů). Pak přendejte maso stranou na talíř. Pokud máte velkou hlubokou pánev, kterou můžete přendat rovnou do trouby, bude se k přípravě hodit právě tato.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do stejné pánve, kde se opékalo maso, přidejte další lžíci oleje a cibuli na středním plameni restujte, dokud nezměkne. Přidejte do pánve najemno pokrájený česnek, rajský protlak, cukr a zhruba minutu až dvě míchejte. Přidejte mletou papriku a ještě chvíli míchejte. Zalijte vývarem a pasírovanými rajčaty, přidejte tymián, bobkový list, worcesterovou omáčku, případně bourbon a přiveďte k varu. Pokud máte pánev vhodnou do trouby, vložte do ní zpět maso. Pokud takovou pánev nemáte, přemístěte omáčku s masem do zapékací mísy. Zakryjte alobalem a při 160 °C pečte 3,5 hodiny.
  3. Než se maso dopeče, oloupané brambory nakrájejte na menší kostky a v osolené vodě vařte doměkka. Mléko s máslem a nastrouhaným křenem zahřejte. Brambory sceďte a šťouchadlem rozšťouchejte. Vlijte horké křenové mléko a ručním šlehačem vyšlehejte. Podle potřeby dosolte.
  4. Po upečení maso vyndejte na talíř nebo do hrnce a přiklopte. Nechte 10 minut odpočívat. V troubě zvyšte teplotu na 210 °C a omáčku vraťte zpět nepřiklopenou. 10 až 15 minut ji nechte redukovat. Redukovat můžete i na sporáku, pokud jídlo připravujete v pánvi.
  5. Maso nakrájejte kolmo na vlákna na plátky anebo natrhejte po vláknech. Podávejte s křenovou kaší a omáčkou. K dokonalosti chybí už jen smažená cibulka. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka a ve vrstvičce oleje opékejte do zlatohněda.