Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Čím méně se budete s těstem „mazlit“, tím více se vám odvděčí svou křehkostí. Zkrátka, těsto bude křehké tak, jak mu sami dovolíte. Při jeho výrobě pracujte rychle a s jistotou. Do sypkých surovin nasekejte studené máslo a zanechte v těstě bez obav i pár malých kousků. Vody přilijte tak akorát a hotovému těstu dopřejte odpočinek v lednici. Předpečením korpusu pak docílíte toho, že pod náplní nezvlhne a zachová si stále svou úžasnou křehkost.
Dopřejte kyselé chuti rebarbory sladkého dopingu v podobě jahodového džemu. To jí rozhodně prospěje, a jak je známo, jahody k rebarboře náramně pasují. Výsledný vzhled koláče už záleží jen na vás. Inspirujte se dnešním trojúhelníkovým vzezřením nebo vyskládejte hvězdicové, čtvercové či propletené obrazce. Držte se geometrických tvarů, a pokud máte rádi nepřesnosti, tak propůjčte koláči trošku chaosu. Po snězení jeho vzhled nikoho trápit nebude. Jeho skvělá chuť však zůstane v mysli hodně dlouho.
Geometrický rebarborový koláč s tvarohem a jahodovou zavařeninou
Na koláč o průměru 26 cm potřebujete:
- 150 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- špetku soli
- 20 g kokosového cukru
- kůru ze ¼ citronu
- 100 g másla (+ na vymazání formy)
- 2 až 3 lžíce studené vody
- pár kapek vanilkového extraktu
- 600 g rebarbory
- 3 lžíce tmavého cukru
- 200 g jahodového džemu
Na náplň:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 100 g mascarpone
- 1 vejce
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 2 lžíce moučkového třtinového cukru
Postup
- Do velké mísy dejte prosátou hladkou a mandlovou mouku se špetkou soli a kokosovým cukrem. Přistrouhejte citronovou kůru a vše promíchejte. Pak přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo. Zapracujte jej do směsi nejprve nožem a poté za pomoci špiček prstů vypracujte drobenku, ve které zůstane pár malých kousků másla – ty se teplem v troubě rozehřejí a díky nim bude těsto příjemně křehké.
- Nyní přidejte první lžíci vody s pár kapkami vanilkového extraktu. Vodu zapracujte do mouky a s přidáváním pokračujte do doby, než bude po zmáčknutí těsto držet pěkně pohromadě. Celkem použijete asi 2 nebo 3 lžíce studené vody. Musí jí být zkrátka tak akorát, aby se těsto nelepilo (příliš vody) nebo nedrolilo (málo vody).
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu vychladit. Prospěje mu odpočinek v lednici i celou noc, ale není to nutnost. Po vyndání z lednice nechte těsto chvilku povolit a pak jej vyválejte na velikost větší, než je forma. Těsto vyválejte ideálně mezi dvěma pečicími papíry, abyste jej nemuseli podsypávat další moukou, které už není pro těsto třeba.
- Formu vymažte lehce máslem (nepřilnavou nemusíte) a přeneste do ní těsto pomocí válečku, nebo obraťte prázdnou formu na vyválené těsto a opatrně i s papírem vše otočte – ten pak sloupněte a těsto ve formě urovnejte. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte suchými fazolemi. Korpus dejte předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 8 minut. Pak opatrně sejměte papír i s fazolemi a pečte ještě 3 minuty. Předpečený korpus vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím připravte tvarohovou náplň smícháním všech uvedených ingrediencí.
- Rebarboru umyjte, odkrojte konce z obou stran a podle nutnosti (rozuměj křehkosti a síly svrchní slupky) nožíkem oloupejte. V nejlepším případě bude stačit sloupnout zdánlivě hrubší vlákna. Pak na prkénku cvičně kousek rebarbory odkrojte, a pokud zůstanou řezy čisté, netřepivé, bez táhnoucích se vláken, není třeba ji loupat dále.
- Řapíky rebarbory nakrájejte na trojúhelníky. Každou nakrájenou řadu vezměte a odložte na kulatý tác vedle sebe – vyzkoušíte si tak sklad rebarbory nanečisto a nebudete se pak trápit hledáním co nejlépe padnoucích trojúhelníků k sobě. Takto odložené kousky rebarbory zasypejte cukrem a nechte je pustit šťávu. Další možností je dát nakrájené trojúhelníky do mísy, ve které je s cukrem promícháte. Je potřeba však počítat s tím, že k sobě budete pak skládat nahodilé kousky.
- Vychladlý korpus vyplňte připravenou náplní a navrch rozetřete jahodový džem. Na vrstvu džemu vyskládejte rebarboru dle návodu, vlastní fantazie či aktuální nálady. Potřete ji lehce šťávou, kterou pustila a vložte do trouby. Pečte při 180 °C 30 až 35 minut. Nechte koláč vychladnout (nedočkavci alespoň zchladnout) a podávejte jen tak. Nic dalšího k němu není třeba.