Prostřete slavnostní stůl a pochutnejte si s těmi nejbližšími na lahodné kuřecí roládě plněné bylinkovou nádivkou, na pečené mrkvi a na bulguru s dýňovým olejem, sušenými rajčaty a feta sýrem.
Společný víkendový oběd v sobě skrývá mnohem víc než jen posezení u dobrého jídla. Pro rodinu a přátele totiž prostíráte jídlo připravované s láskou, beze spěchu a s vidinou, že si vychutnáte nejen lahodnou hostinu, ale rovněž společně strávené chvíle. Možná dohromady podiskutujete nad tím, z jakých to surovin a jak jste onen recept připravili (mimo spoustu dalších zajímavých témat, která ke stolu samozřejmě patří).
Kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou, pečenou mrkví & bulgurem
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 1,25 kg vykostěného kuřete na roládu
- Sůl & pepř
- 50 g kopřiv
- 50 g medvědího česneku
- Hrst baby špenátu
- 15 g hladkolisté petržele
- 15 g pažitky
- 70 g slaniny
- 1 větší stonek jarní cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 plátky staršího toustového chleba
- 2 žloutky
- 80 ml 33% smetany
- 2 bílky
- Špetka muškátového oříšku
- Kuchyňský provázek
- Máslo na potření rolády
Na bulgur:
- 250 g (pšeničného) bulguru
- Sůl
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 100 g feta sýru
- Hrstka bylinek (petržel a libeček)
- Hrstka rukoly
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce dýňového oleje
- 1 lžička medu
Na pečenou mrkev:
- 1 svazek mrkve s natí
- Olivový olej
- Vločková sůl
Postup
- Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a prsy blíže k sobě. Kuře důkladně nasolte a zlehka opepřete.
- Lístky kopřiv spařte asi minutu v hrnci s osolenou vroucí vodou. Vyjměte je a ihned zchlaďte v ledové vodní lázni. Nechte je okapat v cedníku. Medvědí česnek, špenát, petržel a pažitku umyjte a nechte rovněž okapat.
- Především z kopřiv (ale i ostatních bylinek) odkrojte přebytečné tvrdé stonky. Kopřivy, medvědí česnek a špenát nakrájejte nahrubo. Petržel s pažitkou nakrájejte najemno a dejte stranou.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte v pánvi nasucho. Jakmile pustí tuk, přihoďte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a poté česnek. Vmíchejte kopřivy, medvědí česnek, špenát a nechte krátce zavadnout.
- Starší toustový chléb nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Žloutky smíchejte se smetanou, nalijte na pečivo a nechte jej tekutinu nasáknout. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
- Petržel s pažitkou přidejte do mísy k pečivu spolu se slaninovo-bylinkovou směsí. Vše osolte, opepřete, zastrouhněte muškátovým oříškem a promíchejte. Nakonec nadvakrát a pěkně zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
- Hotovou nádivku naneste na spodní část kuřete, kde se nachází prsa. Dosáhnete tím větší šťavnatosti rolády, jelikož zabalením prsa při pečení nevysušíte. Stehenní část potřebuje oproti prsům více tepla a tímto způsobem toho krásně docílíte.
- Roládu pevně zabalte tak, aby se oba konce masa zčásti překrývaly. Nyní roládu kuchyňským provázkem s asi 2,5cm rozestupy celou pevně provažte. Jelikož se v troubě trošku smrskne, nebojte se provázek při zavazování utáhnout.
- Připravenou roládu vložte do pekáče. Potřete ji změklým máslem ze všech stran, osolte a při 180 °C pečte bez otevírání dvířek půl hodiny.
- Nyní maso podlijte asi 150 ml vody a za průběžného přelévání výpekem pečte dalších 40 až 50 minut. Podle potřeby podlijte ještě trochou vody. Pro hezčí barvu můžete teplotu ke konci pečení zvýšit na 190 °C. Celkový čas pečení uzpůsobte své troubě i skutečné velikosti rolády.
- Roládu nechte po dopečení chvilku odpočinout. Zbavte ji provázku a nakrájejte pomocí ostrého nože na plátky. Výpek slijte, můžete jej přecedit, a roládu jím při podávání přelijte.
Bulgur s dýňovým olejem: Bulgur důkladně propláchněte a následně vařte 12 až 15 minut v 500 ml osolené vody. Zakryjte poklicí a nechte 5 minut odpočinout. Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi. Rajčata a feta sýr nakrájejte na kousky. Bylinky nasekejte najemno, vlašské ořechy nahrubo. Smícháním citronové šťávy, dýňového oleje a medu připravte dýňovou zálivku. Bulgur smíchejte se zálivkou a osolte jej. Přidejte rajčata, sýr, bylinky, ořechy a rukolu. Vše společně zlehka promíchejte.
Pečená mrkev: Nať z mrkve odřízněte – nikoli celou, kousek pro pěkný efekt ponechte. Mrkev neloupejte, pouze odrhněte malým ostrým nožíkem tak, jak to dělávaly naše babičky. Vložte do pekáče, zakapejte olejem, osolte a mezi prsty promněte. Pečte při 180 °C 30 až 40 minut do zlatohněda.