Česnek podivný je na rozdíl od toho medvědího invazivní rostlina a najdete ho i v městských parcích, kde vás přiláká svou intenzivní vůní a hustými porosty podobnými trávě. Má o něco užší lístky a spolehlivě ho poznáte také podle intenzivního česnekovo-cibulkového aroma po ochutnání.

Nejlepší je čerstvý, rozmixovaný v pestu, plackách, pomazánce, zkrátka všude tam, kde byste použili česnek klasický. Mě baví také v polévkách, kam ho zužitkujete slušné množství, a jemné bramboračce dodá prima chuť i barvu.

Foto Eva Malúšová

Bramborová polévka s medvědím či podivným česnekem

Na 4 porce potřebujete:

  • 100 g čerstvého divokého česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 600 g brambor
  • sůl & pepř
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání

K podávání:

  • 4 vejce
  • 1 lžíce octa
  • ½ lžičky soli
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na kostičky nakrájenou cibuli pozvolna restujte na másle, během opékání ji osolte. Mezitím oloupejte a na kostky pokrájejte brambory, a když je cibule měkká a lehce zlatavá, přidejte je do hrnce.
  2. Zalijte vývarem, osolte a asi dvacet minut vařte doměkka. Přidejte nahrubo nasekaný česnek, opepřete a rozmixujte dohladka. Na závěr zjemněte smetanou.
  3. Servírujte posypané dalším česnekem a s pošírovaným vajíčkem. Návod, jak připravit ztracené vejce, najdete v receptu na snadná vejce Benedikt.