Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Asijský recept nemusí nutně znamenat jen rychle na woku připravenou směs masa se zeleninou. Tohle hovězí vás může inspirovat naopak k delší přípravě, typické spíše pro západní kuchyni. Vycházeli jsme z korejského receptu na omáčku bulgogi, která se nejčastěji používá jako grilovací. Každopádně i zde je důležité vybrat ty správné, autentické a kvalitní suroviny. Ideální hovězí k dušení je (podobně jako u steaků) vyzrálé maso, v našem případě krk ve zralosti 21 dnů. Výraznou surovinou je i asijský druh hrušky nashi, která se často kombinuje i se zvěřinou nebo kuřecím.
Na 3 porce potřebujete:
- 700 g vyzrálého hovězího masa z krku (Chuck roll)
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce čerstvého zázvoru nebo kvalitní zázvorové pasty
- 1 lžičku chilli vloček
- 100 ml sojové omáčky
- 1 lžíci rýžového octa
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 nastrouhanou hrušku nashi
- 3 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce vody
K podávání:
- vařená rýže
- volské oko
- houby enoki
- černý sezam
- jarní cibulka
- čerstvá chilli paprička
Postup
- Ve větším litinovém hrnci orestujte na sezamovém oleji najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Po chvíli přidejte zázvor, chilli vločky a na větší kostky nakrájené hovězí maso. Vše zprudka orestujte a následně zalijte sójovou omáčkou, rýžovým octem a hovězím vývarem. Nakonec do hrnce přidejte nastrouhanou hrušku nashi.
- Přiveďte k varu a následně přiklopené vařte na mírném ohni cca 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Maso v omáčce můžete také dát do trouby pomalu péct.
- Po této době k masu přilijte kukuřičný škrob a cukr rozmíchaný v trošce studené vody a už odkryté vařte dalších 30 minut.
- Podávejte ve větší misce s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané sezamem, nasekanou jarní cibulkou a chilli papričkou.