Novoroční kocovina se letos po celém světě rozháněla s Harrym Potterem na obrazovce. Prvního ledna se totiž na HBO Max (v Česku na HBO GO) objevil speciál nazvaný Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic, a fanoušci ve velkém zasedli k obrazovkám.

Příběhy brýlatého kouzelníka totiž pořád táhnou, i dvacet let od premiéry prvního filmu s podtitulem Kámen mudrců.

A nový speciál, v němž se sešla velká část herců i režiséři filmové oktalogie, je příjemným nostalgickým vzpomínáním na jeden z největších kinematografických fenoménů nového tisíciletí. A samozřejmě také literárních, neboť filmy vznikly podle knih britské spisovatelky Joanne K. Rowling.

Jednotlivě sice Harry Potter snímky nepatří na úplnou špičku žebříčku nejvíce výdělečných filmů, kde vládne Avatar a Avengers: Endgame, ovšem dohromady osm filmů posbíralo přes 7,73 miliardy dolarů.

V novoroční epizodě se herci a režiséři znovu potkávají ve známých kulisách a nabízejí fanouškům dojemné i vtipné historky a také pohled za oponu. Vypráví se o tom, jak složitě se hledal představitel Harryho Pottera, než se narazilo na Daniela Radcliffea, a jak se zkoušela chemie tří dětských hrdinů.

Oceňuje se práce režiséra prvních dvou dílů Chrise Columbuse, který oživil knižní svět na plátně a využil své bohaté zkušenosti s dětskými herci, však jde o režiséra obou dílů Sám doma. „Byl jako táta, cítili jsme se, jako bychom byli jedna rodina,“ říkal Rupert Grint, představitel Rona Weasleyho.

Přidávají se ale i méně známé historky. Například Mike Newell, režisér čtvrtého snímku, vzpomíná na scénu, v níž se dvojčata Fred a George Weasleyovi mají rvát na zemi. Přišlo mu ale, že se jen tak pošťuchují, tak se rozhodl jim předvést, jak se do sebe mají pustit –⁠ až si při tom zlomil několik žeber. Dokument to zachycuje na unikátních záběrech z natáčení, které patří k výborným osvěžením celého speciálu.

Herci připomínají také to, jak se před dvaceti lety řada záběrů obešla bez triků a digitálních úprav. Například ikonický průlet kamerou skrz Velkou síň se natáčel s použitím stovek svíček zavěšených na tenkých lankách ze stropu. „Dnes už by se to všechno udělalo digitálně,“ poznamenávají herci. A vzpomínají na bizarní dohru, kdy plameny svíček lanka přepálily a ta pak padala z výšky na scénu.

Tvůrci speciálu rekapitulují filmy vždy po dvojici dílů a v jednotlivých částech tak lze pozorovat, jak se mění nálada snímků, jaké hvězdy přibývají do obsazení a také jakým vývojem prošli samotní herci.

Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint během natáčení vyrostli z dětí v mladé dospělé a se svými hrdiny prožívali často stejné problémy. Spolu s Matthewem Lewisem (Neville) či Tomem Feltonem (Draco) vzpomínají třeba na to, jak s nimi stejně jako s mladými čaroději ve čtvrtém díle „mlátily hormony“ a oni si navzájem radili v prvních nesmělých milostných aférkách.

Zároveň ale upozorňují i na ošemetnost obří slávy, která je zahltila mnohem dříve, než na to byli připravení. A Watson s Grintem ve vzájemném rozhovoru přiznali, že uvažovali o opuštění filmové ságy.

Ve speciálu nechybí ze zásadních postav série takřka nikdo, jmenujme třeba Garyho Oldmana (Sirius), Robbieho Coltrana (Hagrid) či Helenu Bonham Carter (Bellatrix). Vzpomíná se i na výrazné osobnosti filmů, které už dnes nežijí: Alan Rickman, představitel Snapea, Richard Harris, Brumbál z prvních dvou dílů, a Helen McCrory, která hrála Narcissu Malfoyovou.

Natáčení se však nezúčastnila autorka předlohy Rowling. Tvůrci ji údajně oslovili, ale ona se odmítla podílet vzhledem k tomu, že řada herců odsoudila její transfobní tweety. Sama prý autory téměř stominutového speciálu vyzvala, ať využijí záběry z rozhovoru, který dala v roce 2019.

HBO Max tak navázalo na nedávný velkolepý reunion seriálu Přátelé. Potterovský speciál je podobně svižný a nabitý informacemi, není ale tak formálně roztříštěný, což mu svědčí. A prospěje jistě i studiu Warner Bros., které alespoň osvěží zájem o kouzelnický svět před dubnovou premiérou třetího dílu Fantastických zvířat.