Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Ačkoli název Zelený čtvrtek podle všeho vznikl spíše omylem (zkomolením německého Greindonnerstag znamenající lkavý, tedy nikoli zelený čtvrtek Grünner Donnerstag), zvyk pojídat v tento den zelené pokrmy zůstal. A my se na uvítání jara připojíme se svěží zelenou verzí shakshuky plnou jarní zeleniny a bylinek.
K večeři můžete přidat zelenou polévku – veganský hráškový krém s wasabi nebo smetanovou špenátovou polévku s řeřichou. Pokud chcete vzít letos zvyky opravdu poctivě, chybět by vám neměly ani medové jidáše, připomínající provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš.
Zelená shakshuka (šakšuka) s paprikami, hráškem a fetou
Na 4 porce potřebujete:
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 jarní cibulky
- 2 čerstvé papriky (žlutá, zelená)
- 180 g mrazeného hrášku
- 1 až 2 hrsti kukuřice (lze vynechat)
- Sůl & pepř
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 125 g baby špenátu
- 4 až 8 vajec
- 100 g sýru feta
- Hrst čerstvých bylinek (máta, koriandr, kopr, hladkolistá petržel)
- Chilli vločky (lze vynechat)
Postup
- Cibulku pokrájejte na kolečka, papriky na malé proužky a obojí v co nejširší pánvi společně orestujte na olivovém oleji téměř doměkka. Vmíchejte hrášek a kukuřici a ještě pár minut opékejte.
- Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a římským kmínem, vmíchejte špenát, a když zavadne, udělejte do směsi tolik důlků, kolik chcete dát vajec (počítejte 1 až 2 kusy na porci). Do každého vyklepněte vajíčko, osolte a opepřete ho, stáhněte plamen a při nízké teplotě asi 10 minut prohřívejte, aby bílky zatuhly, ale žloutky zůstaly ještě tekuté.
- Když jsou vejce skoro hotová, posypejte jídlo nadrobeným sýrem, nasekanými bylinkami (skvělá je máta v kombinaci s bazalkou, koriandrem nebo koprem) a chilli dle chuti. Podávejte s čerstvým či opečeným pečivem jako sytou snídani nebo zdravou večeři.
Další zelená: Přidat můžete i spařené kopřivy či medvědí česnek a další zeleninu (fenykl, chřest, řapíkatý celer, česnek, klasickou cibuli, brokolici, kapustu, pórek, mangold, bok choy, kadeřávek…).
Shakshuka k snídani: Pokud chcete shakshuku ke snídani, ale zároveň poránu nemáte zrovna času nazbyt, večer si orestujte zeleninovou směs a ráno už ji jen ohřejte a dodělejte v ní vejce. Značně si tak zkrátíte čas přípravy.