Havajská kuchyně je velice pestrá, protože se v ní prolínají vlivy různých kultur a národností. Vznikají tak velice originální pokrmy jako právě kuře huli huli. „Huli“ lze přeložit jako „obrátit“. Takže huli kuře v marinádě a huli hop na gril. S čím ho podávat? Zkuste například kokosovou rýži.

K přípravě kuřete huli huli použijte ideálně vykostěná kuřecí stehna, naporcovaná na menší kusy. Stehna jsou šťavnatější a menší kusy do sebe lépe vtáhnou marinádu. Navíc je pak nemusíte grilovat tak dlouho, jako například celé kuřecí prso. Pokud ale stehenní část nemusíte, nakrájejte kuřecí prsa na plátky a poté namarinujte. Nekrájejte ho však příliš slabě, aby se na grilu maso nevysušilo.

Tipy pro šťavnaté kuře z grilu

Kuřecí maso nenaklepávejte. Rozbitými vlákny by rychle odtekla šťáva z masa ven. Maso pokládejte na rozpálený gril, aby se povrch zatáhl a šťáva zůstala uvnitř. Gril nesmí být rozpálený moc, aby se okraje nespálily a střed nezůstal nedopečený. U kuřecího masa by to mohl být obzvlášť problém pro naše zdraví. Během pečení do masa nepíchejte, aby nevytekla šťáva. Pokud si nejste jistí, zda je maso hotové, vyndejte „zkušební kousek“ na talíř a ten v polovině rozřízněte. Po ogrilování nechte maso chvíli na talíři odpočívat, aby se šťávy rozepnuly od středu zpět k okrajům masa.

Havajské kuře huli huli s kokosovou rýží

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 500 g vykostěných stehenních řízků z kuřete
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
  • ½ lžíce omáčky sriracha
  • 1 (rovná) lžíce třtinového cukru
  • ½ lžíce jablečného octa
  • ½ lžíce worchesterové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisovaný
  • ½ lžíce nastrouhaného zázvoru

Kokosová rýže:

  • 1/2 hrnku jasmínové rýže
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce hustého kokosového mléka
  • Sůl

K podávání:

  • Čerstvý ananas
  • Jarní cibulka (nať)

Postup

  1. Kuře naporcujte na menší kusy.
  2. Promíchejte všechny ingredience na marinádu, odeberte stranou asi 3 lžíce a uložte do lednice.
  3. Do zbytku ponořte kuře a dobře promíchejte. Přendejte do uzavíratelné krabičky nebo do igelitového sáčku – vytlačte vzduch a uzavřete. Nechte v lednici marinovat alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
  4. Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci zalijte hrnkem a čtvrt vody, přidejte kokosové mléko a špetku soli a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte velice pozvolna 10 minut. Poté přiklopte a nechte dojít dalších 10 minut. Vidličkou nakypřete.
  5. Maso vyndejte z marinády a položte na rozehřátý gril. Opékejte 10 až 15 minut podle velikosti porcí. Grilované maso přendejte na talíř a lehce potřete marinádou, kterou jste si dali stranou.
  6. Servírujte posypané nakrájenou jarní cibulkou, s nakrájeným čerstvým ananasem a kokosovou rýží.