Ať už vás k receptu přitáhla nostalgická vzpomínka z dovolené anebo vaše obliba rybích specialit, tato pražma plněná bylinkami a citronem spolu se salsou verde vám zaručeně poskytnou velký chuťový zážitek. A pakliže jste se z nějaké dovolené u moře zrovna vrátili a přivezli si suvenýr ve formě čerstvého bobkového listu, ihned máte tip, kde ho využít. Během okamžiku se jeho vůně i vůně dalších bylin začnou linout z trouby a do rybího masa vnikne jeho kouzelné aroma.
Pokud chcete ještě využít grilovací sezóny, upněte rybu do speciálních držáků. Díky tomu se ryba během otáčení na grilu nerozpadne a bylinky k ní budou pěkně přitisknuté.
Salsa verde, jejíž základ tvoří směs bylinek, se může v chuti jedna od druhé lišit. Z velké části se do salsy používá ve všech případech petržel, ale přidat můžete nejen další druhy bylinek, ale třeba i trochu zelených oliv nebo jalapeños.
Pražma plněná citronem a bylinkami + salsa verde
Na 2 porce potřebujete:
- 2 vykuchané pražmy
- Sůl
- 2 citrony
- Tymián
- Rozmarýn
- Čerstvý bobkový list
Salsa verde:
- 2 hrsti hladkolisté petrželky
- 1 hrst bazalky
- 2 až 3 snítky libečku
- 1 až 2 stroužky česneku
- 2 filátka ančoviček
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 6 lžic olivového oleje
Postup:
- Rybu párkrát nařízněte na boku, kterým leží vzhůru. Osolte ze všech stran i v břišní dutině.
- Citron nakrájejte na plátky. Do ryby vsuňte jeden až dva plátky a dál vyplňte vnitřek ryby několika snítkami tymiánu, rozmarýnu a bobkovým listem. Kombinaci těchto bylin položte i na naříznutou stranu ryby, překryjte pár plátky citronu a uvažte provázkem, aby se během pečení ingredience nesesunuly.
- Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C – horkovzduch cca 30 minut (podle velikosti ryby).
- Než se ryba upeče, vložte do mixéru (nádoba se sekacím nožem) bylinky, česnek, ančovičky, kapary a limetovou šťávu. Několika pulzy rozsekejte nadrobno. Poté přidejte olivový olej a ještě chvíli mixujte, aby vznikla omáčka hrubší konzistence.
- Rybu servírujte se salsou a s přílohou podle chuti. Ideální volba jsou pečené brambory, které můžete připravit spolu s rybou v troubě. Brambory omyjte. Nakrájejte na měsíčky a v míse se studenou vodou operte. Důkladně osušte utěrkou. V míse pokapejte olivovým olejem, lehce osolte, přidejte rozmarýn, který vám zbyl při přípravě ryby, a špetku drceného kmínu. Promíchejte a přidejte na plech k rybě.