V klasickém zelném salátu nesmí chybět bílé zelí, mrkev a poctivý majonézový dresink s příjemně nakyslou chutí po vinném octu. Přidáním červeného zelí, cibule, chilli papričky a petrželky vytvoříte coleslaw pestrobarevnější a chuťově výraznější. Jestli vám bude chutnat více či méně než klasika, to už je otázka, nad kterou můžete přemýšlet a debatovat spolu s ostatními strávníky při jeho ochutnávání.

První variantu coleslawu nazvěme klasikou, ačkoliv jsme k ní přihodili ještě řapíkatý celer. Nepřidává se zpravidla pokaždé, ale my ho tak máme rádi. Klasická varianta je méně barevná než ta s červeným zelím, ale díky vychucenému dresinku chutnají obě fantasticky.

Salát coleslaw je poměrně rychle hotový, když odečtete čas odležení nakrouhaného zelí a jeho samotné krouhání. Můžete ho tak klidně vyšvihnout před narychlo naplánovanou grilovačkou a úspěch v podobě spokojených hostů máte zaručen.

Zelný salát coleslaw z bílého i červeného zelí

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 1 menší hlávku bílého raného zelí
  • ½ hlávky červeného zelí
  • sůl
  • 4 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • ½ červené cibule
  • hrstku hladkolisté petrželky
  • ½ červené chilli papričky

Na dresink:

  • 250 g kvalitní majonézy (část lze nahradit kysanou smetanou nebo bílým jogurtem)
  • 1 lžíci cukru 
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce bílého vinného octa 
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • ½ lžičky plnotučné hořčice
  • sůl

Postup

  1. Z bílého i červeného zelí odstraňte vnější nepěkné listy. Hlávky zelí rozpulte nebo rozkrojte na čtvrtiny a vyřízněte košťál. Zelí umyjte, nechte okapat a nakrouhejte na tenké nudličky. Oceníte jistě kráječ na zeleninu v podobě mandolíny, ale stejně dobře poslouží i dlouhý ostrý nůž. Zelí rozdělte podle barev do dvou mís a osolte – pustí přebytečnou vodu a zkřehne. Vodu posléze sceďte.
  2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne (škrabka k tomu přímo určená vám usnadní práci s nožem). Řapíkatý celer oloupejte, odstraňte oba konce a nakrájejte na úhlopříčné tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky nebo použijte mandolínu. Petrželku a chilli papričku nasekejte nadrobno.
  3. Majonézu smíchejte s cukrem, špetkou čerstvě namletého pepře, octem, citronovou šťávou a hořčicí. Zlehka osolte (počítejte s tím, že už jste solili zelí) a metličkou pořádně vše promíchejte. Pro odlehčení dresinku (a váš lepší pocit) lze naředit majonézu kysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
  4. Do jedné mísy vložte ¾ bílého zelí, poloviční množství mrkve a dvě třetiny řapíkatého celeru. Do druhé mísy vložte zbylou část bílého zelí, mrkve i celeru. Přidejte červené zelí, červenou cibuli, petrželku a chilli. Dresink rozdělte do obou mís a důkladně promíchejte, dokud se nespojí se všemi ingrediencemi.
  5. Hotový salát nechte alespoň 15 minut odležet a pak znovu ochutnejte, jestli nepotřebuje trošku dokyselit nebo dosolit. Pokud ano, učiňte tak. Vychlazený salát coleslaw se perfektně hodí k trhanému kuřecímu nebo kachnímu masu, steaku, žebrům nebo k burgerům. Ať už ho budete podávat jako přílohu ke grilování nebo jen tak na opečeném toastu, budete nebesky spokojeni.

Tip: Nastrouhejte najemno parmezán a posypejte jím klasickou verzi coleslawu. Ta chuť vám zamotá hlavu.